11/19/2021

Denk eist verklaring voor toenemende oversterfte:

Denk eist verklaring voor toenemende oversterfte: ‘Dit zijn zorgwekkende cijfers, ver buiten de bandbreedte’

Het aantal sterfgevallen lag afgelopen week fors hoger dan normaal.
Er overleden in totaal ruim 3750 mensen, bijna 850 meer dan verwacht, meldt het CBS. De hoge sterfte is in alle leeftijdsgroepen te zien.

Een verklaring voor de hogere sterfte heeft het CBS nog niet. Volgens het statistiekbureau is de oversterfte de laatste weken duidelijk aan het oplopen.

Vaccinatiegraad het allerhoogst

De grootste stijging doet zich voor bij de 80-plussers en in de leeftijdsgroep 65-80 jaar. “Laat dat nu net de leeftijdscategorie zijn waar de vaccinatiegraad het allerhoogst is,” zegt neuroloog Jan Bonte. “Als het waar is wat het CBS suggereert, hoe komt het dan dat hier de hoogste sterfte is?”

Tijdens de pandemie was er enige tijd sprake een hogere sterfte, maar daaraan kwam in februari een eind. Sinds augustus ligt de oversterfte weer duidelijk boven de aantallen die gebruikelijk zijn.

Olifant in de kamer

Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan heeft het kabinet om opheldering gevraagd. “Dit zijn zorgwekkende cijfers. Ver buiten de bandbreedte,” schrijft hij op social media. “Ik wil graag een brief van de regering met een verklaring. Zijn er deskundigen die dit kunnen verklaren?”

“Het oversterftemysterie duurt voort. Want niemand zoekt het uit,” merkt columnist Marianne Zwagerman op.
Journalist Annelies Strikkers, die er eerder al eens indook, voegt toe: “Nog altijd is er sprake van een onverklaarbare oversterfte in Nederland, het treft alle leeftijdsgroepen. Deze ‘onverklaarbare’ oversterfte duurt al vier maanden.”

Journalist Marcel Crok windt er geen doekjes om. 

Sinds het vaccin in gebruik is, nemen de sterfgevallen toe ! 

“De olifant in de kamer wordt wederom niet benoemd: vaccinatie. Het voornaamste verschil tussen nu en een jaar geleden is de massale vaccinatie van de bevolking. Dus dat zou op zijn minst een kandidaat moeten zijn om de oversterfte te verklaren,” twittert hij.

Wekenlang staat de krant vol met rouwadvertenties  2 bladzijdes vol,
zal binnenkort wel 4 bladen worden…
 

Geen opmerkingen: