3/13/2020

Hanze-alliantie wil strengere regels tegen de EU


Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie verliest Nederland een liberale bondgenoot in Brussel. 
Om te voorkomen dat Duitsland en Frankrijk vrij spel krijgen in de discussie over de (financiële) toekomst van Europa, heeft het kabinet het afgelopen jaar met zeven noordelijke regeringen overlegd om een nieuwe liberale coalitie te smeden. 

Het gaat om Denemarken, Zweden, Finland, Ierland, Estland, Letland en Litouwen. 
Aangezien Nederland de initiatiefnemer is van deze zogenoemde Hanzecoalitie en binnen deze groep het land is met de meeste inwoners, wordt in de internationale pers soms gesproken over Rutte en de zeven dwergen.’  
 
Macron en Le Maire zijn heel dicht bij het vergroten dan wel herstellen van Frankrijks macht in een onderonsje met Merkel, maar die verduvelde Nederlanders lopen met hun Hanze-alliantie erdoorheen.
Tot vreugde van veel Duitsers onder wie ministers die vrezen dat Merkel de geldkraan naar Parijs openzet.


2018 liet Le Maire  in gesprek met Hoekstra zijn frustraties de vrije loop.
Waren ze eindelijk van die vermaledijde Britten af en dachten ze Duitsland weer voor zichzelf te hebben, zitten de Nederlanders dwars. Nederland zou met de Hanze-alliantie ervoor zorgen dat de Europese Unie verzwakt raakt, zei Le Maire .
Hij hield een pleidooi tegen ‘gesloten clubs’ in de Unie. Daarbij vergat Le Maire voor het gemak dat Frankrijk telkens allianties bouwt dan wel probeert te smeden 

Dat de Hanze liga als een serieuze bedreiging  wordt gezien door de EU moge duidelijk zijn na de spottende en ook boze reacties, waarmee we nu officieel in het tweede en derde stadium zijn aangekomen van: ‘first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win‘.
   

 
De zogenoemde Hanze-alliantie vindt dat EU-landen zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële huishouding en economische ontwikkeling en niet hun hand bij andere EU- en eurolanden behoren op te houden. 

Om landen tot financieel-economisch prudenter beleid te dwingen, wil de alliantie strengere regels die de Europese Commissie kan en moet handhaven.

Foto: De Hanzeliga bestaat vooralsnog uit de  landen:
Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Ireland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Sweden and Slovakia.

 Bron: Google Earth, screenshot.
Geen opmerkingen: