2/13/2018

Martin Schulz stapt op als BRD leider SPD


Martin Schulz
Martin Schulz © EPA

Martin Schulz (SPD) wil in 2025 Verenigde Staten van Europa

Mar Martin Schulz ziet onder druk van eigen partij af van ministerschap

Daarmee komt zijn korte politieke carrière in Berlijn ten einde

Martin Schulz wordt geen minister van Buitenlandse Zaken in een mogelijk vierde kabinet Merkel. Vrijdagmiddag trok de sociaaldemocraat zich onder druk van zijn partij terug. Omdat Schulz ook het partijvoorzitterschap binnenkort overdraagt, betekent deze stap het voorlopige einde van Schulz' korte politieke carrière in Berlijn.

Het SPD-bestuur nomineerde Nahles unaniem voor het voorzitterschap. Zij is nu nog fractieleider in de Bondsdag. De verkiezing is tijdens de partijdag op 22 april in Wiesbaden, aldus de scheidende Schulz. Tot die tijd neemt de burgemeester van Hamburg Olaf Scholz de honneurs waar. Verscheidene gewesten maakten formeel bezwaar Nahles nu al naar voren te schuiven.

Schulz stelde de 47-jarige Nahles vorige week voor als de nieuwe SPD-leider, de eerste vrouw in deze functie. 

Zelf wilde hij minister van Buitenlandse Zaken worden in het zwart-rode kabinet van Merkel. Onder grote druk verklaarde hij een paar dagen later al af te zien van de post, die tot dusver door zijn populaire partijgenoot Sigmar Gabriel werd bezet.

Dat zorgde voor nog meer commotie in de gelederen. 
Het partijbestuur hoopte met een snelle wisseling van de wacht aan de top de rust te herstellen, maar kwam bedrogen uit. 
Het idee Nahles als preses ad interim aan te stellen viel niet in goede aarde. Onder andere uit de afdelingen Sleeswijk-Holstein, Berlijn en Saksen-Anhalt kwam veel weerstand. 

De afgevaardigden stelden voor een van de zes vicevoorzitters de taken van Schulz voorlopig te laten overnemen.

Duitse sociaaldemocraten brengen hun vuile was altijd naar de media - een discutabele traditie die bovendien schadelijk is voor de partij. De CDU profiteert er doorgaans van. Zo ook nu.

Want ook in de partij van Merkel heeft het regeerakkoord niet tot de gewenste rust geleid. Merkel heeft het in de onderhandelingen verbruid, vinden veel partijgenoten. De speculaties over een vroegtijdige aftocht uit de komende regering nemen hand over hand toe.
Geen opmerkingen: