2/02/2018

Fake boek vermeend cybersecurity-expert uit de handel na plagiaat

De uitgever van een boek van oud- minister en -PvA staatssecretaris Willem Vermeend over cybercrime neemt het boek uit de handel. 

 

Het klinkt echt gewoon logischer als ze een LIDL-folder voorleest, buiten de volledige kolder die ze uitkraamt!!  Daar sta je dan, als NPO-Nieuwsuur zijnde. Kan ze weer in de danspaal hangen tussen de oliesjeiks.   Ook wat het klimaat item betreft worden allerlei nepdeskundigen opgevoerd door de deze politieke agenda - staatsomroep.   
 -
Wat ik me steeds weer afvraag na de zoveelste deconfiture van de staatsomroep is waarom kijken verstandige mensen naar dergelijke frame-rijke propaganda programma’s


Cybersecurity-boek oud-minister Vermeend uit de schappen.
En de gevangenen EU- burgen kan werken richting de (block) chain gang. Het is u  inmiddels toch genoegzaam bekend dat de NPO niets meer en minder dan het nieuws conform de visie van haar broodheer verkondigt?
De uitgever van een boek van oud-minister en -staatssecretaris Willem Vermeend over cybercrime neemt het boek uit de handel. 
Vermeend schreef het boek met Rian van Rijbroek, die afgelopen week in opspraak raakte na haar optreden in Nieuwsuur. Het boek kwam eind vorig jaar uit.
-
De NOS en Nieuwsuur troffen in het boek plagiaat van tien verschillende artikelen en websites aan. Het boek bevat passages uit twee artikelen van NRC, maar ook de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet is geplagieerd. Bovendien zijn stukken uitleg uit vijf verschillende Wikipedia-artikelen overgenomen.
Ook vertoont een passage gelijkenissen met de website van Consuwijzer, al is die wel herschreven. Kleinere stukken tekst komen overeen met een stuk uit de Volkskrant en van Security.nl.
 
In geen van deze gevallen wordt de bron vermeld. 
"Als mensen mij noemen als bron, mogen ze het vrijelijk kopiëren", zegt ict-jurist Engelfriet. "Hetzelfde geldt eigenlijk voor Wikipedia, die heeft dezelfde licentie." Maar dat is in dit geval niet gebeurd. 
-
In een aantal van de gevallen gaat het om honderden woorden die vrijwel geheel zijn gekopieerd. Zo is een uitleg van Wikipedia over de werking van bitcoin die ruim 750 woorden besloeg, integraal overgenomen. Wel zijn hier en daar woorden gewijzigd. Een passage van 850 woorden van de website van Engelfriet over het juridische begrip computervredebreuk werd ook integraal overgenomen.
Een uitleg over de nieuwe hackbevoegdheden van de politie, komt vrijwel integraal uit NRC. 
Ook uit NRC afkomstig is een uitleg over de werking van het Mirai-botnet. "Dit lijkt ons een duidelijk geval van het rechtstreeks overnemen van hele alinea's zonder onze toestemming", zegt adjunct-hoofdredacteur Marcella Breedeveld van NRC. De krant is vooralsnog niet van plan om verdere stappen te ondernemen.

Ook zijn passages van het regeerakkoord en het Cyber Security Beeld, een rapport van het Cyber Security Centrum, integraal aanwezig in het boek. Daarbij is niet duidelijk dat die teksten zijn gekopieerd, al wordt wel vermeld dat de inhoud is gebaseerd op die bronnen.
-
'Voetnoten weggevallen'
"Dit is wat je in de volksmond plagiaat noemt", zegt ict-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm. "Juristen noemen het auteursrechtinbreuk. Wat we hier zien, is het stelselmatig overnemen van teksten van anderen. Laat duidelijk zijn: dit kan niet."

Uitgever Theo Oskam van Einstein Books schrijft na de melding van de NOS en Nieuwsuur: "Gelet op de drukfouten en de verwijzingsfouten is besloten om met onmiddellijke ingang het boek uit de handel te nemen". De tweede druk van het boek gaat niet door. Maar Vermeend, gaat vrij uit!! 

Vermeend (PvA ) over zijn plagiaat: ik spreek u niet eens tegen, het is gewoon waar .

 


 

Geen opmerkingen: