2/12/2018

Halbe Zijlstra: we houden ons aan de VVD-integriteitscode van de partij

Een liegenden minister van ..buitenlands,, zaken? Die man brengt ons land ten schande!


Halbe Zijlstra: Ik hoop dat het nu een keer klaar is 

de VVD maakt bekend, dat er weer een Kamerlid het veld moet ruimen. VVD-Kamerlid René Leegte is opgestapt, omdat hij de integriteitscode van de partij heeft overtreden met een nevenfunctie.

-
Is nu ook het ministerschap van Halbe Zijlstra is ten einde?

De coalitie wil maandag VVD-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra - nog - niet laten vallen. Maar zijn aanblijven ondermijnt de geloofwaardigheid van dit kabinet. 

Niet alleen bij kritiek op Rusland maar ook in de campagne tegen nepnieuws. Voor de toekomst van de coalitie en het aanzien van de politiek zou het verstandig zijn als Zijlstra de eer aan zichzelf houdt en opstapt. 


De coalitiepartijen trekken maandag één lijn in reactie op de onthulling van de Volkskrant dat Zijlstra herhaaldelijk heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Zijlstra beweerde — bijvoorbeeld op een VVD-partijbijeenkomst in 2016 — dat hij tien jaar eerder uit Poetins eigen mond, in zijn datsja, had gehoord dat de Russische president uit is op een Groot-Rusland. Daar horen buurlanden Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten bij. Maar Zijlstra was niet in die datsja en hij blijkt Poetin nooit te hebben ontmoet, moest hij maandag toegeven.

'Onhandig', vindt de VVD. Maar de inhoud van Zijlstra's boodschap klopt wel, vergoelijkte de partij. 

D66, ChristenUnie en CDA kwamen alle drie met een vergelijkbare reactie. Alexander Pechtold zei de 'openhartigheid' van Zijlstra te waarderen. 'Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.' 

Maar het was geen biecht van Zijlstra. Hij is door oplettende journalisten gedwongen zijn verzinsel te bekennen. 

Wel steunden de coalitiepartijen een verzoek van de PvdA. Zijlstra moet in een brief uitleg geven over de affaire. Dat geeft hem de tijd om zich te beraden op zijn positie. 
Het lijkt ondenkbaar dat Zijlstra nog effectief kan opereren. Wat betekent de leugen van de minister van Buitenlandse Zaken voor de positie van Nederland ten opzichte van andere Navo-landen? 

Rusland is een van de moeilijkste dossiers voor het bondgenootschap. Of voor de zetel van Nederland in de VN-Veiligheidsraad? Om het nog maar niet te hebben over het zeer gevoelige onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17
-
Een aangeschoten VVD-minister van Buitenlandse Zaken komt de coalitiepartijen buitengewoon slecht uit, met nog maar enkele weken te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen. 
 -
Zijlstra en de VVD worden een dankbare schietschijf voor de oppositie. De PVV en het Forum voor Democratie, de grote concurrenten op rechts voor de conservatief-liberalen, zullen zo'n buitenkans niet laten lopen.

BRON: Of hij nu aftreedt of niet, het ministerschap van Halbe Zijlstra is ten einde.

Geen opmerkingen: