8/17/2020

Open antwoord aan Jesse Klaver

Open antwoord aan Jesse Klaver

Door Willem Frederik Erné
——— Forwarded message ———
Van: Jesse Klaver <jesseklaver@groenlinks.nl>
Date: wo 12 aug. 2020 om 16:34
Subject: Het virus is terug (van nooit weggeweest)
To:



Beste Willem,
Ik hoop dat je een goede zomer hebt. Ik wel, al is het geen zorgeloze zomer.
Zoals je weet lopen de coronabesmettingen al wekenlang op. Om te vermijden dat we opnieuw te maken krijgen met overvolle IC’s en een nieuwe lockdown, moeten we nu ingrijpen om het virus weer terug te dringen.


Daar is een plan voor dat niet vaak genoeg herhaald kan worden: Iedereen met verkoudsheidsklachten laat zich direct op corona testen. Als die test positief is, gaat diegene en iedereen met wie hij of zij nauw contact heeft gehad in quarantaine. Op die manier hoeft niet de hele samenleving in lockdown, maar alleen de mensen van wie de kans groot is dat zijn besmet zijn met corona.
Het plan is er, maar de uitvoering gaat nog niet goed. Je laten testen moet makkelijker worden. Het duurt vaak te lang voordat mensen een uitslag krijgen. Mensen die in de problemen komen als ze in quarantaine gaan, bijvoorbeeld omdat ze een 0-urencontract hebben en hun inkomsten wegvallen, worden nu onvoldoende geholpen.
Daarom kwam dat Tweede Kamer vandaag terug van reces om het coronabeleid te bespreken. Maar het terugdringen van corona is niet alleen een kwestie van beleid, noch is het een zaak van ieders eigen verantwoordelijkheid. Het is juist een kwestie van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van solidariteit.
👉 Bekijk mijn bijdrage aan het debat
Vanuit rechtse opiniemakers is wel eens geopperd dat de mensen die overlijden aan corona toch weinig economische waarde toevoegen aan de BV Nederland. Deze mensen worden totaal oneerbiedig ‘dor hout’ genoemd, niet belangrijk genoeg om maatregelen voor te nemen.
Serieus, een lelijker voorbeeld van economisme kan je bijna niet verzinnen. Juist nu het zo warm is moeten we het hoofd koel houden. We kunnen ons er niet bij neerleggen dat er een groep is die al een half jaar aan huis gekluisterd zit, uit angst voor het virus.
Als we de solidariteit aanboren die we voelden in de eerste weken van de crisis, dan ben ik er zeker van dat we het aantal besmettingen kunnen terugdringen. Dat Nederland een land blijft waarin iedereen als volwaardig meedoet en meetelt. Dat is het ideaal waar wij ons in de Tweede Kamer voor blijven inzetten.
We houden je op de hoogte,
Jesse

Beste Jesse,
bedankt voor je email waarin je wijst op allerlei gevaren rondom ‘het virus’.
e afgelopen 30 jaar heb ik bij vrijwel elke verkiezing op GroenLinks gestemd, maar dat zit er voorlopig niet meer in. Ik ben namelijk geschokt. Geschokt door de opstelling van GroenLinks in het coronadebat, en dat ben ik eigenlijk al sinds medio maart.

Op 16 maart sprak de minister-president het volk toe via de televisie. Hij zei twee dingen waardoor ik meteen wist dat hij ons belazerde en dat hadden jij en je fractie – en de hele linkse oppositie – ook moeten beseffen, uiteindelijk maken jullie hem dagelijks van dichtbij mee. 
Het eerste dat hij zei, was dat we geconfronteerd werden met de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.
Wat!? (1)


De historicus Rutte noemt bij voorbaat, zonder enig bewijsmateriaal om dat te staven, een virusdreiging gevaarlijker voor Nederland dan de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, de Koreaanse Oorlog, de Vietnamoorlog, bedreigender zelfs dan de Cubacrisis van oktober 1962, toen we bijna in een nucleaire WO3 terechtkwamen? 

Ik was meteen klaarwakker en dat had jij ook moeten zijn, Jesse. In plaats van dat Mark Rutte ons geruststelde, wat een premier hoort te doen, zaaide hij angst. Bewust.

Het tweede dat hij zei, was dat we deze crisis samen moesten oplossen om de zwakken en ouderen in de samenleving te beschermen.

Wat!? (2)> hier verderlezen

1 opmerking:

Kappie zei

Beste Willem,

Een prachtige reactie aan Jesse Klaver. Waarom zou Jesse Klaver die spoedwet steunen? Wel... ik denk er het volgende van:
Jesse (en heel het linkse blok) heeft zijn ziel verkocht aan de duivel (Rutte c.s.) en gewoon een deal gesloten. MR: "Wij steunen jullie klimaatplannen in een Klimaatwet als jullie daarna ons covid-19 plan steunen. Deal?" JK: "Akkoord" En zo geschiedde.
Helaas heeft JK één denkfout gemaakt. Rutte doet namelijk nooit wat hij belooft. Dus als de steun van GL voor de spoedwet een feit is, cancelt Rutte gewoon de hele Klimaatwet waar hij toch al principieel tegen is.

Ik hoop dat ik ongelijk heb.

Groet

Dirk