8/01/2024

"Wanneer worden wolven gevaarlijk voor mensen?"

 "De politiek correcte opvatting over wolven, die momenteel heftig en dogmatisch wordt verdedigd, is dat wolven "ongevaarlijk" zijn en geen gevaar vormen voor mensen. Deze opvatting is voortgekomen uit het vroege onderzoek van vooraanstaande Noord-Amerikaanse biologen die, geconfronteerd met historisch materiaal dat in tegenspraak was met hun ervaringen, dit zeer wantrouwden.

Door taal-, politieke en culturele barrières konden ze er hooguit gedeeltelijk bij, maar ze waren er desondanks van overtuigd dat het oude beeld van wolven, zoals vastgelegd in het sprookje van Grimm over Roodkapje, onjuist was en gebaseerd op slecht gefundeerde mythen, angsten en bijgeloof.



Ze werden hierbij enorm geholpen door voorbarige conclusies over vrijlevende wolven en wolven in gevangenschap in Noord-Amerika en door een briljante literaire grap van een bekende Canadese schrijver en humorist, die wolven afschilderde als ongevaarlijke muizeneters. Hoewel Canadese wetenschappers het snel doorhadden, verwelkomden ze toch het verzet tegen de Roodkapje mythe. Ze wezen op het onbetwistbare feit dat wolven in de 20e eeuw geen mensen hadden gedood in Noord-Amerika.

Dit had echter niets te maken met de aard van wolven, maar meer met de omstandigheden: wolven waren in een groot deel van het continent uitgeroeid of streng vervolgd, Noord Amerikanen waren goed bewapend en verwijderden snel wolven die zich misdroegen.

Noord Amerikanen waren goed bewapend en verwijderden zich snel misdragende wolven waar die nog aanwezig waren, terwijl opgejaagde wolven buitengewoon schuw zijn en mensen mijden. Het beeld van de "ongevaarlijke" wolf werd zeer verwelkomd door de communistische partij van Rusland, die sinds haar machtsovername verslagen van door mensen gedode wolven onderdrukte.

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd deze censuur nog intensiever en pas na de val van het communistische bewind in Rusland werd dit onthuld. De reden voor deze onderdrukking was om het verband tussen dodelijke wolvenaanvallen en de ontwapening van de burgerbevolking te verdoezelen."

"Aanvallen en de ontwapening van de burgerbevolking tijdens de oorlog.

Wolven maakten snel misbruik van de weerloosheid van dorpelingen, wat leidde tot vele dodelijke aanvallen op mensen.
Toen Russische wetenschappers dit onthulden, werden hun vertalingen in het westen onderdrukt en hun autoriteit en motieven in twijfel getrokken door milieuorganisaties en sommige wetenschappers.

Ironisch genoeg trokken westerse milieuactivisten en Russische communisten dus aan hetzelfde touw, zij het met verschillende motieven. In het Westen was men bang dat geldige informatie over de gevaren van wolven herintroducties van wolven en het herstel van de populatie zou belemmeren.
Het is zelfs nog ironischer dat, terwijl wolvenbiologen de gevaren van wolven stellig ontkenden en er niet in slaagden enig begrip te ontwikkelen van de omstandigheden waaronder wolven ongevaarlijk of gevaarlijk waren, hun tegenhangers die coyotes in steden bestudeerden dat wel deden.

Ze beschreven een progressie van gedragingen die voorspelde wanneer coyotes kinderen zouden aanvallen. Wolven volgen ongeveer dezelfde progressie. Het kan worden onderverdeeld in zeven stappen met een toenemend risico voor mensen, culminerend in aanvallen op mensen. Zo'n progressie kan worden ontwikkeld op basis van historisch materiaal en op basis van huidige aanvallen van wolven op mensen in Noord-Amerika.
Het sprookje van Roodkapje is dus gebaseerd op zeer reële historische ervaringen in Midden-Europa. Naast gerichte aanvallen kunnen wolven ook mensen per ongeluk aanvallen.

De politiek correcte mythe van de ongevaarlijke wolf wordt verdedigd met een aantal dodelijke drogredenen en door zich ten onrechte te beroepen op het prestige van de wetenschap.
In de praktijk is het een dodelijke mythe en de tragische dood van de 22-jarige Kenton Carnegie op 8 november 2005 in het noorden van Saskatchewan is daar een goed voorbeeld van. Hij had geen gezaghebbende waarschuwing.

Hij werd gedood door wolven die, beschermd tegen de jacht, niet alleen gewend waren aan mensen door het gebruik van een vuilnisbelt, maar ook al een eerste verkennende aanval op mensen hadden uitgevoerd, die ternauwernood werd afgeslagen.
 

Tegen een roedel wolven heeft een eenzame man geen kans."

Bron: https://web.archive.org/web/20150221015904/http://wolfeducationinternational.com


Geen opmerkingen: