8/20/2024

Echt geld in tegenstelling tot kredietgeld:

 Dagelijkse reflectie

Echt geld in tegenstelling tot kredietgeld

Door Peter B. Meyer 16 augustus 2024



Goud kent geen tegenpartijrisico: het is een werkelijk risicoloos activum.

Goud is al minstens vierduizend jaar, of misschien wel langer, geld.

Koning Croesus sloeg de eerste gouden munten in Lydië, nu Turkije, in de zesde eeuw v.Chr.



Fysiek eigendom van goud, zonder onderpand of pandrecht, opgeslagen buiten het banksysteem, is de enige vorm van goud die echt geld is, aangezien elke andere vorm slechts een voorwaardelijke claim op goud is.
Het is waar dat goud door de hele mensheid wordt begeerd, maar het wordt begeerd als geld in zijn rol als waardeopslag, niet voor enig ander doel, net zoals sieraden geen gouden consumptieartikel zijn, maar een vorm van geld dat kan worden gedragen als een sieraad van rijkdom.


Geld dat wordt gedekt door krediet in plaats van goud heeft een kredietrisico als een bank failliet gaat.
Bankverzekeringen kunnen het risico op een bankfaillissement beperken, maar er is een kans dat het verzekeringsfonds voor banken die te groot zijn om failliet te gaan, insolvent wordt. Kijk naar het geval van Cyprus in 2013.


Goud kent geen financieel risico.
Goud kent geen tegenpartijrisico omdat het een bezit is voor de eigenaar en, nog belangrijker, het is geen verplichting voor iemand anders.


Niemand geeft goud uit als een bankbiljet; het is gewoon goud.
Zodra goud in bezit is, is er geen clearing- of settlementrisico.
Banken kunnen failliet gaan, beurzen kunnen instorten en er kan oorlog uitbreken, maar deze gebeurtenissen hebben geen effect op de intrinsieke waarde van goud. Dit maakt goud tot het echte risicoloze bezit.
Het zijn valuta's, niet goud zelf, die fluctueren in de prijs van goud.


Met echt geld geldt: hoe meer je hebt, hoe rijker je wordt.
Maar naarmate de hoeveelheid kredietgeld toeneemt, wordt de economie steeds kwetsbaarder voor een ommekeer in de kredietcyclus.



Naarmate de hoeveelheid schuld toeneemt, neemt de kwaliteit af.

En dat is wat er nu met schuld gebeurt. Er is een heel simpele reden waarom de kredietcyclus is omgeslagen. Omdat de economische cyclus ook is omgeslagen.
De meewind die van 2009 tot medio 2015 voor de markten werkte, is veranderd in een tegenwind en werkt nu tegen de cabal.


Er zijn meer tickets verkocht dan stoelen;
Centrale banken kunnen geen echt geld drukken. Ze kunnen alleen meer tickets uitgeven voor stoelen die niet meer bestaan.
Dus ze verergeren het onderliggende probleem alleen maar door meer geld te lenen aan meer mensen die het niet kunnen terugbetalen.


Het allerbelangrijkste is dat de rijken als eerste in de rij staan ​​als de neptickets worden uitgedeeld. Het resultaat is dat als je naar het stadion gaat, je ze op jouw stoelen ziet zitten.


De eerste grote scheur in het kredietgeldsysteem kwam in 2008, toen er een enorme scheur ontstond tussen hypotheekschuld en het vermogen van huiseigenaren om deze te betalen.
Huizenprijzen daalden. In 2010 was één op de 20 huizen in beslag genomen en was het zelfmoordcijfer met 20% gestegen.



Toen de huizenbubbel barstte, werd geschat dat er voor ongeveer $800 miljard aan huizen in beslag werd genomen.

Huizen zijn echte activa
. Toen eigenaren hun huizen niet konden betalen, keerden ze terug naar de banken die het 'geld' tegen hen hadden geleend.

Deze banken hebben de huizen niet gebouwd. Ze hebben ze nooit bezeten. En ze hebben ook niet het geld verdiend dat ze leenden om ze te kopen. En het geld kwam ook niet van de spaarders die hun geld op de bank hadden gestort. Het was geld dat niemand ooit had verdiend. Het was fictie.



Maar dat weerhield de banken er niet van om dit nepgeld te gebruiken om echt vermogen uit de huizen van mensen te halen nee stelen!


En dit is precies hoe de rijken, geconcentreerd in de financiële sector, rijker werden als gevolg van het nieuwe kredietgeldsysteem.



Denk er eens over na


https://finalwakeupcall.info/wp-content/uploads/2024/08/Real-money-as-opposed-to-credit-money.gif

 https://finalwakeupcall.info/wp-content/uploads/2024/08/Real-money-as-opposed-to-credit-money.gif

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen: