1/08/2019

W.Europa, als grote mensen-massa’s niet in beweging komen, verandert er niets …..

 Napoleon Macron  s'attaque plus fort - dit-elle 

The French authorities’ struggle to maintain order during the weekend protests raises questions not just over policing tactics but also over how Macron responds, as he prepares to bring in stricter rules for unemployment benefits and cut thousands of public sector jobs.
-
Populaire spotS over Macron hieronder geeft een aardig beeld van wat de Fransen nog van hun president vinden......
NOS laat – vast en zeker op verzoek van Kafka Ollongren – dit soort beelden niet zien uit vrees dat NLse burgers hier inspiratie uit halen. 

Videospeler

Frankrijk – Franse regering grijpt harder in – zegt ze  

Enige minder plezierige gebeurtenissen van mensen die door het dolle zijn. De protestacties in Frankrijk worden steeds grimmiger±


De grote vraag in Frankrijk lijkt nu te gaan worden: is wat de EU- regering aankondigde een uiting van pure paniek,
 of neemt ze daadkrachtig de regie? Geen vraag zonder belang. Dit weekend zal het leren.

Maar eerder dan komend weekend zal er al iets naar buiten moeten komen om in ieder geval de meerderheid van de protesten te smoren en mensen thuis te houden.
Omdat de Franse regering anders onmiskenbaar in haar eigen mes zal lopen. De internationale pers lijkt voorlopig niet erg optimistisch over Macrons kansen:

The French authorities’ struggle to maintain order during the weekend protests raises questions not just over policing tactics but also over how Macron responds, as he prepares to bring in stricter rules for unemployment benefits and cut thousands of public sector jobs.
Er dienen nu dan ook concessies te komen die door de demonstranten worden herkend als een serieuze handreiking van de regering. Eerder zagen we al dat ook de Franse politie en brandweer in essentie niet onsympathiek staan tegenover de gele hesjes. 

Als de regering-Philippe denkt het alleen op gezag te kunnen doen regelen, dan staat haar nog een onplezierige verrassing te wachten.
Ook omdat afgelopen weekend daar al een demonstratie pur sang van was. Als men door onhandigheid ook de trouw van de politie weet te verspelen dan is Leiden in last.


Zoals eerder al bij een defilé van de Franse brandweer werd het gezag demonstratief de rug toegedraaid en marcheerden de manschappen in protest gedisciplineerd af.
Met alle onrust kan Macron zich een dergelijke rebellie niet veroorloven ook politiemensen hebben deze reactie incidenteel al te zien gegeven. Als die zich structureel gaan verbroederen met opstandige burgers blijft er voor Macron weinig over, en zal hij moeten buigen. Maar het gevolg kan alleen een constitutionele crisis zijn op een moment dat Frankrijk daarop niet is voorbereid.


De NOS liegt nu voorzichtiger – ze noemt geen getallen meer. Men beperkt zich tot suggestieve teksten als:
,,Waren de gele hesjes halverwege november nog met honderdduizenden op straat, nu is hun aantal sterk afgenomen"

Waarbij heel opvallend ontbrak dat Franse peilingen aangeven dat 70% van de Franse bevolking nog steeds achter de gele hesjes staat; de cijfers werden overigens evenmin op Teletext gezet.

Frankrijk
Grappig blijt de hervatting van de NOS-berichtgeving (let op het markante woord oplaaien in het citaat hieronder als excuus voor de stilte van afgelopen tijd!!) over Frankrijk vandaag zowel een aanwijzing waarnaar te kijken bij de prioriteiten die de gele hesjes hebben als een toppunt van ironie:

De Franse regering wil deelnemers aan niet- aangekondigde demonstraties strenger straffen.
Premier Philippe zei dat in een reactie op het oplaaien van de gele hesjes protesten het afgelopen weekend. 
In Parijs drongen gele hesjes met geweld een ministerie binnen.
Ook werden een chique wijk barricades opgeworpen en in brand gestoken.

Barricades in een chique wijk? Daar heeft de Franse elite Macron natuurlijk niet voor aangenomen. Ook zit er in deze aankondigingen een element van rechtvaardiging achteraf:
-
“De regering wil de wet moderniseren”, zei Philippe op TF1.
Ook het meedoen aan een niet-aangemelde demonstratie en het dragen van een bivakmuts bij demonstraties worden strafbaar.
-
De nieuwe wet kan volgens Philippe in februari door het parlement worden behandeld.
Over de aard van de nieuwe straffen liet hij zich niet uit. Hij zei wel dat een wet tegen geweld rond voetbalwedstrijden als voorbeeld dient. Die biedt de mogelijkheid om overtreders een stadionverbod op te leggen.
-
Dit klinkt verre van onredelijk, tot je gaat beseffen dat men in de praktijk al op deze basis mensen op pakt. Deze wetgeving is dus een rechtvaardiging achteraf, zoals wij zondag met onze berichtgeving over de arrestatie van actieleider Drouet al lieten zien. Dit NOS-bericht bevestigt dat ongewild, en het maakt de zaak diametraal anders..
Waar dat allemaal toe leidt? Het ziet er bekend uit.
Op de een of andere manier zijn het uiteindelijk altijd de oude vrouwtjes die het gelag betalen. De eenvoudig te controleren mensen die niet zullen sputteren, en waarmee politie zichzelf de illusie verschaft nog steeds de regie in handen te hebben.

Beklagenswaardig is nog te zacht uitgedrukt.
-
Wat de EU-NOS ook maar liever verzweeg, is dat de Italiaanse regering zich pontificaal achter de Franse demonstranten op heeft gesteld. Dat zal nog wat gedonder geven in Brussel binnenkort – mits Macron dan nog president is natuurlijk. De NOS bericht dat 5-sterrenleider DiMaio de Franse demonstranten een hart onder de riem heeft gestoken:
De Franse gele hesjes krijgen steun van de Italiaanse vicepremier Di Maio.
Op het blog van zijn Vijfsterrenbeweging schrijft hij dat politiek in Frankrijk net als die in Italië doof is voor de noden van de burgers. Daarom moeten die hun stem verheffen, schrijft hij.
Maar de NOS ‘vergeet’ te vermelden dat DiMaio’s heel wat invloedrijker collega Salvini van de Lega dat samen met hem deed. Daarmee is dit de facto een verklaring van de Italiaanse regering geworden, en zit er opnieuw een diepe scheur in het EUnheidsbouwwerk te Brussel.

Luigi Di Maio, the 32-year-old Deputy Prime MInister of Italy who leads the Five-Star Movement (M5S), has told the Yellow Vests in a Monday blog postdo not give up!” De Maio offered French protesters use of the M5S “Rousseau platform” to help the Yellow Vests improve organization and “draw up an electoral programme,” according to France24

Niet niks wat de Italiaanse populisten hier bepleiten. 
Het vergroot de problemen waar de Franse regering zich in bevindt aanmerkelijk. Dat heeft ook alles te maken met de verkeerde prioriteiten die Macron zich heeft laten aanleunen. 
Iets wat ook andere EU- regeringen die zich de klimaatwaanzin hebben laten verkopen eens mede dienen te overwegen.
-

Wellicht gaat die ‘EU’ meneer Macron aan zijn jasje trekken met de mededeling dat het voor ‘ons soort’ Fransen beter is dat iemand anders zijn plaats inneemt. De Staatskosten lopen nl. op en de verdiensten lijden er ook maar onder.


Veel info over ‘Gilets Jaunes’
via twitter : Joost Niemoller
en Niemands Knegt.
De aantallen groeien er per week : mensen van jong tot oud.

 

 

Geen opmerkingen: