1/08/2019

De Gele Hesjes eisen „ de macht voor het volk terug"

De Gele Hesjes eisen nu ook „de macht voor het volk terug” via invoering van referenda zoals in Zwitserland en de verlaging van btw op eerste levensbehoeften.
Ook eisen ze dat hoge ambtenaren minder gaan verdienen. 
 
In Frankrijk komt president Macron steeds verder in het nauw. Ondanks de (loze) beloften die Macron heeft gedaan zijn de protesten van Gele hesjes niet verminderd. Integendeel.
-
Steeds meer Fransen gaan de straat op. Van steeds diverser pluimage ook, zoals ook een 99-jarige pensionado. 
-
Daartegen kan Macron wel steeds meer onderdrukking zetten, maar 

 
maar ook één 90+er  zie foto
Als die ook door de politie lam of erger geslagen wordt  kan Macron zijn boeltje pakken. 
De bevolking kotst hem uit, en steeds harder. 

Ook voor dit weekend zijn er weer protesten aangekondigd. Protesten die de afgelopen zes weken nauwelijks tot niet in intensiteit verminderden – en dat ondanks de feestdagen.
De persiflage die de media vandaag de dag op zichzelf nog slechts zijn, zet zich Frankrijk steeds verder te kijk. Elk weekend berichten Franse media dat het nu toch af lijkt te zullen lopen, om het navolgende weekend die boodschap te herhalen te midden van nieuw tumult. Er klopt niets van, en heel Frankrijk weet dat ook. Frankrijk leest Facebook. Alleen de buitenlandse pers volgt de boodschap van de Franse media nog na. Als het zo triest niet was zou het je doen grijnzen: de Franse gele hesjes zetten zo ook ònze staatsmedia pijnlijk te kijk als echoputten.

macron
Vorig weekend was er een rel over de voorpagina van de bijlage van kwaliteitskrant Le Monde. Die was suggestief, maar wat precies de suggestie was kan niemand nog goed duiden:

Wordt hier bedoeld dat Macron een tweede Hitler is, of dat hij tegen grauwe horden als die van het Derde Rijk strijdt? Le Monde excuseerde zich, maar verschafte over de bedoeling geen opheldering. Ergo, het blad zei niet wat men had gepoogd te verbeelden.
-
Gisteren meldde economisch persbureau Bloomberg dat de perschef van Macron zijn ontslag heeft ingediend. Hij gaat pas weg aan het eind van de maand, maar het is een slag voor de president.
Press chief Sylvain Fort is leaving the Elysee palace for personal reasons, officials at president’s office said Thursday.
En om het nog erger te maken, Fort is de enige niet:
The 41-year-old leader could lose a second key aide in the coming weeks with Europe 1 radio reporting that strategy chief Ismael Emelien, Macron’s strategy chief since 2014, is also seeking to resign. An Elysee press officer declined to comment on Emelien’s situation.
Macron lijkt op een ongekend debacle af te stevenen bij EP2019 in mei. Slechts 20 % van de Fransen steunt de president nog, en dat in een land waar steun aan het opperste gezag vrij normaal gevonden wordt, ondanks de altijd latent aanwezige opstandigheid. 
-
Ook het vertrek van veel belangrijke ministers en hun vervanging door figuren die geen of de verkeerde indruk maken verzwakt de positie van Macron.
 -
Is het denkbaar dat Macron ten val zou kunnen komen en de Vijfde republiek in zijn kielzog zal mee slepen?
Het ondenkbare zou in Frankrijk mogelijk kunnen worden – de Franse kleinburgers zijn het meer dan zat, en alleen al het politieke EU hoofd van de president Macron lijkt hen te kunnen stichten.

-
Gaat president Macron van Frankrijk op korte termijn aftreden? De druk van de gele hesjes-protesten wordt nijpend – veel langer kan dit niet doorgaan DENKT de eu
 -
Frankrijk en mediastrategie – Het protest v.d. gele hesjes is niet kleiner geworden maar beter weggestopt.....
-
En Nederland?
 -
En zo begint het mensen. En zo begint het. Met een lullig-laf berichtje in de krant. "GroenLinks wil rem op houtstook in Brabant."
 Eerst is Brabant aan de beurt, want dat boeit minst. Daarna Limburg, want dat boeit het op één na minst. En vervolgens gaat Geert Wilders Jesse Klaver door heel Nederland van deur tot deur om uw Koran Max Blank af te pakken, en over twintig jaar kost een kuub haardhout 350 euro want 50% btw 

Het concept-verkiezingsprogramma stond nog dat de provincie gemeenten zou moeten stimuleren om houtrook te verbieden. 
Die tekst is door een meerderheid van de leden gewijzigd' allemaal leuk en aardig maar dat is natuurlijk gewoon afleiding. 

Hahaha>> GroensLinks , met hun vier zetels in de Provinciale Staten van Brabant gaan dat even bepalen !

Geen opmerkingen: