3/03/2019

Nederlandse IS-strijders worden gearresteerd en vervolgd ,

Rutte: oorlog met IS

Nederland: biedt geen hulp aan terugkerende jihadist

DEN HAAG (ANP/AFP) - Nederlandse IS-strijders die vanuit Syrië naar Nederland willen terugkeren, hoeven niet te rekenen op hulp van de Nederlandse justitie. 

,,Wie zich meldt bij een Nederlandse ambassade of consulaat, wordt gearresteerd en vervolgd", zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Hij reageert op het bericht dat de Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk met zijn vrouw en pasgeboren zoon vanuit Syrië naar Nederland wil. 
Riedijk die op Kalifaatreis ging, geeft toe dat hij voor IS heeft gevochten, maar dat-ie er op een gegeven moment genoeg van had en IS wilde verlaten. 

Riedijk, afkomstig uit Arnhem, sloot zich in 2015 aan bij Islamitische Staat.  
Yago Riedijk is een bekeerling met Nederlands-Indonesische ouders. 
In het najaar van 2014 verdween hij vanuit Arnhem naar Syrië, dan 23 jaar oud, om te vechten voor Islamitische Staat. 
Hij stuurde familie foto’s van zichzelf in een militair uniform als IS-strijder

Duizenden Yezidi's en Christenen werden, gedood, verkracht of tot slaaf gemaakt .
Niet veel later trouwde hij met de toen 15-jarige in Londen geboren Shamima Begum, vlak na haar aankomst in Raqqa. 
In een interview met de BBC vertelt hij dat hij haar inderdaad erg jong vond, maar dat zij zelf om een partner had gevraagd. ,,Ik wilde eerst niet vanwege haar leeftijd, maar heb uiteindelijk toch toegestemd. Het huwelijk was haar keuze.'' 

'Geen spijt van vertrek' 
Ondertussen twittert Shamima er vrolijk er op los: ... infidel bastard I make sure we kill you last ....mobile.twitter.com/shamina4UKGOV/stat...
Ze heeft meer dan 1 Twitter account. 
In meerdere tweets schrijft ze dingen zoals 'my isis brother/sister' dus die ziet i.i.g. zichzelf nog steeds als lid van isis. 
In de profielomschrijving staat 'Isis member'. Verder natuurlijk het bekende infidel, bastard, kill you, isis family and friends,
Shamima Begum kwam de afgelopen weken diverse malen in het nieuws. Zij gaf interviews aan Britse media in de hoop weer naar Londen te kunnen terugkeren.
Ze beschreef de gruwelen van het 'kalifaat', maar heeft herhaaldelijk verklaard geen spijt te hebben van haar vertrek naar het IS-gebied. 
 Shamima Begum, die net als haar Nederlandse man vastzit in een Koerdisch vluchtelingenkamp in Syrië, is de Britse nationaliteit ontnomen. 
Volgens de Britse autoriteiten heeft zij ook de Bengaalse nationaliteit, omdat haar moeder uit Bangladesh komt.

Harald Doornbos schrijft over de ISIS vrouwen:
"niet alleen vechten ISIS-vrouwen soms actief mee aan front, ze speelden instrumentale rol bij opbouw ISIS-staat; bij scholing/hersenspoelen kinderen, zuiveren van lokale bevolking, officiele slavernij, zelfmoordaanvallen etc. "
 
Als je als gewone Nederlandse jongen een meisje uit een niet EU land trouwt in haar land, moet je allereerst je huwelijksakte laten legaliseren. 
Daarvoor heb je de akte nodig, met een apostille. Deze akte moet dan met een beëdigde vertaling bij de Nederlandse overheid ingeleverd worden.
Dan moet je een aanvraag indienen bij het IND waarbij een inkomenseis gesteld wordt als je betreffende vrouw mee naar Nederland wil nemen.
Aangezien haar Britse dus EU nationaliteit niet meer geldig is wens ik ze veel succes.
  

Yago Riedijk die garant staat voor een knallend IS feest, staat al een celstraf van zes jaar te wachten mocht hij alleen terugkeren naar Nederland. 
Hij is alvast bij verstek veroordeeld omdat hij zich heeft aangesloten bij een terroristische organisatie.
Sinds maart 2016 staat hij op de nationale terrorismelijst en zijn zijn banktegoeden bevroren.

Geen opmerkingen: