2/10/2019

De verloren jeugd van de Weimar politiek liepen achter Hitler aan
Nederland in de Tweede Wereldoorlog -
- De inval met de hulp van Duitse soldatenvoer -  Bernhard, het verhaal van een Duitser 

 

Prins Bernhard was lid van de NSDAP van Adolf Hitler.

In 1933 betekende het niet zoveel om een nazi te zijn? Weten Pauw, Witteman en Annejet van der Zijl wel dat de nazi's toen de democratie buiten spel hebben gezet en de alleenmacht grepen en hun tegenstanders opsloten in concentratiekampen? 

Dat de nazi's werden gesteund door aristocraten en het enorme kapitaal van het machtige bedrijfsleven waaronder IG-Farben, waar Bernhard deel van uitmaakte om met geweld een einde te maken aan het communisme en zelforganisatie van de bevolking die zich begon los te maken van hun onderwerping? 

Dat Bernhard zelf met zijn SS-vrienden woonde in een woning waarvan de joodse eigenares was onteigend omdat ze joods was? 

Het hele naziproject was begonnen om de emancipatiebewegingen uit te roeien en de macht van de industriëlen, geldwezen en aristocratie in zijn oude glorie te herstellen, en dat wist Bernhard als aristocraat en IG-Farbenmedewerker met een belangrijke positie op de spionageafdeling heel erg goed.
Lieden uit de kringen rond Bernhard waren heel bang dat ze hun privileges, rijkdom en macht kwijt zouden raken. Ook Bernhard, die druk bezig was zelf weer omhoog te klimmen op de ladder.

 

Geen opmerkingen: