8/26/2021

Militair veteraan die in Afghanistan diende, legt zijn visie in de Tweede Kamer uit

Uit het Parool: 

Als Nikko Norte bijna twee uur lang aan één stuk heeft verteld over wat er allemaal niet deugde aan de Task Force Uruzgan valt er een korte stilte. Ja, hij heeft getwijfeld of hij zijn gevoelens wel op papier moest zetten. Vooral het idee wat dit teweeg zal brengen bij de nabestaanden van de 25 Nederlandse militairen die zijn omgekomen in de Afghaanse provincie, knaagt aan hem. Hij weet dat sommige ouders de gedachte koesteren dat hun kinderen tijdens heroïsche acties tegen de taliban om het leven zijn gekomen. Norte gaat ze met dit boek teleurstellen, beseft hij: “Ik haal de heroïek ervan af. En dat heeft mij vreselijk in de weg gezeten om hier iets mee te gaan doen.”

 Toch vindt hij dat de altijd onbekend gebleven kant van de missie verteld moet worden. Sterker, na veertien jaar is dat actueler dan ooit, nu ook in Amerika interviews zijn opgedoken met ambtenaren, politici en hoge militairen die onthutsende onthullingen doen over het veel te optimistische beeld in de strijd tegen de taliban. Het leger begreep de Afghanen niet en wist niet precies wat het nu eigenlijk aan het doen was. 

Volgens Norte was dat bij het Nederlandse ­leger niet anders. “Ik heb altijd de hoop gehad dat er de afgelopen periode mensen zouden opstaan die het ware verhaal van deze missie zouden vertellen. 

Maar het tegenovergestelde is gebeurd: de operatie in Afghanistan neemt steeds meer mythische vormen aan. We doen al bijna net alsof dit ons eigen Vietnam is. Maar dat is absoluut niet zo.”

 
 

Militair veteraan Nikko Norte die in Afghanistan diende, legt zijn visie in de Tweede Kamer uit

Geen opmerkingen: