1/27/2022

Gemeenteraad Maassluis stemt in met ´´geheimhouding´´ jeugdhulp

 Gemeenteraad Maassluis stemt in met geheimhouding aanbesteding jeugdhulp 

Onbegrijpelijk dat gemeenteraad instemde met geheimhouding van deze stukken. Aanbesteding middels een consortium is een voorbode voor hogere uitgave aan jeugdhulp. Een consortium betekent dat een flink deel van de jeugdzorg wordt belegd bij een beperkt aantal aanbieders. Deze ‘aanbieders hoofdaannemers’ kunnen vervolgens, eventueel, zaken doen met onderaannemers, de kleinere, of gespecialiseerde hulpverleners.

En precies dat zaken doen met onderaannemers drijft de prijs van jeugdhulp op. Immers bij iedere opdracht die een hoofdaannemer bij een onderaannemer belegt mag de hoofdaannemer tussen de 6-15% fee rekenen.
Bij een opdracht van €25.000 levert die opdracht de hoofdaanbieder maximaal €3.750 op. Dit is geld wat niet aan zorg voor kinderen wordt besteed. Het wordt bijgeschreven op de winst rekening van de hoofdaannemer.
Een andere zwakke plek in dit systeem, is dat jeugdhulpverleners er belang bij hebben om ‘zoveel mogelijk jeugdigen zoveel mogelijk hulp te bieden’. En dat drijft de kosten op.

Het ontbreekt bij gemeenten aan het uitvoeren van het concistent uitvoeren van eigen beleid.
De organisatie is in veel gevallen niet optimaal ingericht aansturing van het huidige stelsel en het doorgronden van het eigen beleid en de keuzes de afgelopen periode flink hebben bijgedragen aan het ervaren gebrek aan grip en zicht op kwaliteit’.

Gemeenten waar eerder via consortia hebben aanbesteed kwamen vele miljoenen te kort.

Alleen al om die reden is het laakbaar dat de gemeenteraad in Maassluis instemde met geheimhouding van de stukken rondom de aanbesteding. Zeker als je bedenkt dat met deze aanbesteding voor drie gemeenten €55.000.000 belastinggeld is gemoeid.

Dit rapport toont aan dat aanbesteden via een consortium niet de juiste stap is

https://lnkd.in/egutaScy

“Dromen is mooi, de werkelijkheid wakker tegemoet treden is beter.”

Aad Solleveld Ton Luijendijk Denise Mulder-Solleveld Henrike Heijboer Marcel 't Hart Iris Vrolijks Jorrit Keijzer Klarie Oosterman-Feenstra

 

Geen opmerkingen: