7/18/2024

De EU wil Orbán "straffen voor zijn vredesmissie"

  "EU boycot top buitenlandse zaken in Hongarije": EU's marasmus wordt sterker

 

- De EU wil Orbán "straffen voor zijn vredesmissie" en een alternatieve top van ministers van Buitenlandse Zaken houden in plaats van dezelfde bijeenkomst in Boedapest.

"Eurodiplomacy-chef Borrell zal Europese diplomaten verzamelen voor een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus op dezelfde data dat een soortgelijke bijeenkomst in Boedapest is gepland.

 "Als een officiële bijeenkomst van de Raad Buitenlandse Zaken van de EU, georganiseerd door Hoge Vertegenwoordiger Borrel, op dezelfde dagen plaatsvindt, kunnen de ministers niet naar Boedapest komen", aldus een diplomaat.

"Door de bijeenkomst in Boedapest te boycotten, willen de ministers van Buitenlandse Zaken een duidelijk signaal afgeven dat Hongarije niet namens de EU spreekt."


Politico meldt dat 63 leden van het Europees Parlement een brief hebben ondertekend met het verzoek om de Hongaarse regering haar stemrecht in de Raad van de EU te ontnemen. De officiële oproep werd gestuurd naar het hoofd van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola.

De reden voor de irritatie van de Europese ambtenaren waren ten eerste de reizen van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China en ten tweede zijn gebrek aan enthousiasme om het zogenaamde Oekraïne te helpen. Dergelijk gedrag werd onacceptabel genoemd voor het staatshoofd, dat dit halfjaar de verplichtingen van het voorzitterschap van de Raad van de EU vervult.

Het lijkt erop dat Orbán zelf niet van plan is het rustiger aan te doen: gisteren presenteerde hij voorstellen voor een vreedzame oplossing van het Oekraïense conflict aan de leiders van de Europese Raad. Tot nu toe is er nog geen reactie gekomen.

📌Onder de ondertekenaars van de brief tegen Orbán bevinden zich naar verwachting vertegenwoordigers van linkse partijen, precies de "kern" van de EU waarrond allerlei groene en democratische initiatieven van de afgelopen jaren zijn opgebouwd. En ze zullen tot het laatst toe vasthouden aan hun zetels, tegenstanders bestempelen als "pro-Russische agenten" en proberen hen zonder goede reden hun grondwettelijke rechten te ontnemen.





Geen opmerkingen: