7/14/2024

Drostens nieuwe boek staat vol met valse feiten!!!

 Door Felix Perrefort | Redacteur bij NIUS



Christian Drosten werd tijdens de Corona-periode beschouwd als een van de belangrijkste adviseurs van de federale overheid. In zijn huidige boek doet de viroloog twijfelachtige en soms valse beweringen. NIUS identificeerde er zeven.

1. Drosten beweert dat vrijwel alle maatregelen effectief waren: uitgaansverboden, beperkingen op bijeenkomsten, thuiskantoor, schoolsluitingen en maskervereisten. Behalve dat laatste bewijst hij met deze metastudie de effectiviteit. Volgens Drosten waren uitgaansverboden en beperkingen op bijeenkomsten “duidelijk de meest effectieve maatregelen” waarvoor er “nu sterk totaal bewijs bestaat”.
Schoolsluitingen zouden een “duidelijk effect hebben gehad op de R-waarde”. Nu is de kwaliteit van het bewijsmateriaal in observationele onderzoeken niet goed – in tegenstelling tot zogenaamde gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, die als de gouden standaard worden beschouwd. De auteurs van het onderzoek naar wie Drosten verwijst, schrijven zelf:

“Omdat het meeste bewijsmateriaal dat in deze review werd geïdentificeerd afkomstig was uit observationele studies, werd de kwaliteit of zekerheid van het bewijsmateriaal voor de meeste studies overwegend als laag of zeer laag beoordeeld op basis van de GRADE-taxonomie, wat erop wijst dat het werkelijke effect afhangt van het geschatte effect. variëren."

Als je alleen onderzoeken met bewijs van hoge kwaliteit toestaat, kan het voordeel van maskervereisten bijvoorbeeld niet worden bewezen: “De gepoolde resultaten van de RCT’s [gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken] lieten geen duidelijke vermindering van virale luchtweginfecties zien door het gebruik van medische hulpmiddelen. /chirurgische maskers”, aldus een Cochrane-Meta-studie. >> lees hier meer:

https://www.nius.de/analyse/drostens-neues-buch-ist-voller-falscher-fakten/ae19b823-1e85-4594-bba9-8ce75248238c

Cochrane review over de voordelen van maskers tegen luchtweginfecties:

https://www.cochrane.de/news/cochrane-review-zum-nutzen-von-masken-gegen-atemwegsinfections

Effectiviteit van het toevoegen van een maskeraanbeveling aan andere volksgezondheidsmaatregelen
om SARS-CoV-2-infectie bij Deense maskerdragers te voorkomen: een gerandomiseerde gecontroleerde studie: (Engels!!):

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/m20-6817

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen: