Supermarkten in ons land zijn naar verwachting tussen de 30 en 45 miljoen euro aan omzet misgelopen door de boerenblokkades van distributiecentra. Dat zegt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in gesprek met NU.nl.

"We konden daardoor geen winkels bevoorraden, een kwart van de vierduizend supers is getroffen en had lege schappen. Ook konden er geen boodschappen worden bezorgd. Verder is er voor een paar ton aan dagverse producten, zoals groente, fruit en zuivel vernietigd of naar de voedselbank gegaan."

Jansen is niet te spreken over de acties van de boeren. "Zij zijn boos op de overheid vanwege de stikstofmaatregelen, maar reageren dat af door doelbewust distributiecentra te blokkeren. Wij gaan ervan uit dat de burgemeesters in ons land deze acties niet meer toestaan en maatregelen nemen. En als dat niet lukt, moet er landelijke sturing komen om dit te voorkomen."

Bij sommige distributiecentra kregen boeren wel toestemming om de vrachtwagens voor tien minuten te blokkeren. "Maar ook daar moeten we van af, er rijden daar dagelijks enkele honderden vrachtwagens af en aan."