4/20/2024

Honderden 5G zendmasten illegaal geplaatst:

Er zijn in Nederland ruim honderd en wellicht enkele honderden zendmasten illegaal geplaatst in grondwaterbeschermingsgebieden en waterwingebieden. Dat blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie Stop5GNL. 

Volgens een woordvoerder van de onderzoeksgroep lappen KPN en andere telecombedrijven de milieurichtlijnen aan hun laars, knijpen de waterleidingbedrijven een oogje toe en is er vanuit de provincies geen handhaving. 

“Er is mogelijk sprake van structurele milieudelicten.”


De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) staat boringen dieper dan 3 meter in grondwaterbeschermingsgebieden niet of uiterst beperkt toe. Dit omdat doorboring van de filterende en beschermende kleilaag het risico inhoudt dat giftige stoffen in ons drinkwater terechtkomen.

Het is dankzij deze regel dat Wilma de Jong uit Haarlo nog steeds geen zendmast vlakbij haar woning heeft. In een poging de komst van een zendmast van KPN tegen te gaan, stapt De Jong in 2020 naar de bestuursrechter. Ze wint de zaak, maar de WEF gemeente en KPN gaan in hoger beroep.
 
 De Raad van State erkent de gezondheidsrisico’s van de geplande zendmast, maar oordeelt begin dit jaar desondanks dat de bouw van start kan gaan. Na bijna vier jaar touwtrekken is er echter nog altijd niets gebouwd.

“Dat komt doordat de plek waar de mast moet komen een boringvrij grondwaterbeschermingsgebied is”, vertelt Wouter Abbas, ook inwoner van Haarlo en mede-eiser in de rechtszaak.
 
Voor de Stop5GNL-onderzoeksgroep is het duidelijk: “Terwijl de telecomindustrie de milieurichtlijnen aan haar laars lapt en waterleidingbedrijven een oogje toeknijpen, is er vanuit provincies totaal geen toezicht of handhaving.
 
Dat er hier mogelijk sprake is van structurele milieudelicten, waardoor de bodem en ons drinkwater ernstig vervuild worden, blijkt niemand te beseffen.


zendmasten illegaal

Geen opmerkingen: