1/30/2024

Zweden gooit de WEFregels overboord:

 Zweden, ooit het gouden kind van de digitale droom, maakt een U-bocht zo scherp dat je er duizelig van wordt! Wie had dat gedacht? Het land van de IKEA-pakketten en gehaktballetjes zegt nu tegen de cashloze kruistocht: "Doei!"

De rechtse Zweedse regering laat zijn spieren rollen en zet stevig in op het goede oude contante geld. Ze doen niet alleen romantisch over briefjes en munten; ze schreeuwen praktisch van de daken: "Breng het geld terug!"


En dat is nog niet alles.

Ze zijn niet alleen lyrisch over de pracht van papiergeld; ze staan op het punt de armen van winkeliers om te draaien om het te accepteren. Ja, je leest het goed, ze overwegen WINKELS TE DWINGEN om je cash aan te nemen, waardoor de hele cashloze agenda eruitziet als een nieuwtje van gisteren.

Oh, en daar stopt het niet.
Zweden, in een vlaag van gezond verstand, heeft Agenda 2030 al de deur gewezen en de klimaatbelasting op brandstof uit het raam gegooid. Het is alsof ze een enorm aha-moment hebben gehad, beseffend dat een cashloze samenleving misschien niet alles is wat het lijkt. Misschien hebben ze door dat als Big Brother de touwtjes in handen heeft in een digitale wereld, vrijheid sneller verdwijnt dan je "blockchain" kunt zeggen.

Niklas Wykman, de minister van Financiële Markten, speelt de vrijheidsmelodie, zeggend dat het eigenlijk gaat om "niet uitgesloten worden van de mogelijkheid om te betalen". Met andere woorden, de Zweedse regering kijkt ernaar uit om winkels te DWINGEN contant geld te accepteren. Dit gaat lijnrecht in tegen de hele cashloze agenda die we de laatste tijd hebben gezien.

Deze nieuwe zet van Zweden is fantastisch nieuws.
Want in een cashloze samenleving zou het voor de overheid wel erg makkelijk worden om te controleren wat je wel en niet kunt kopen. Gekoppeld aan een digitale ID en een digitale portemonnee, kijken we naar een dystopische toekomst waar dissidenten uit de samenleving kunnen worden verbannen.

Verrassend genoeg lijkt Zweden ineens #een heleboel dingen goed te doen.

Geen opmerkingen: