6/26/2023

Maakt de warmtepomp zijn belofte waar?

 De elektriciteitsmix van de laatste 12 maanden had een CO2-uitstoot van 0,517 kg CO2 per kWh. 

Na 15 april 2023 wordt dit waarschijnlijk nog hoger, wanneer de laatste 3 CO2-vrije kerncentrales worden gesloten en moeten worden vervangen door meer gebruik van kolen en gas.

De CO2-uitstoot van een gaskachel is 0,16 kg per kwh. Een warmtepomp met een gebruikelijk rendement van COP = 3 (COP = Coefficient of Performance) zet 1 kWh elektriciteit om in 3 kWh warmte.
Om aardgasverwarming te vergelijken met een warmtepomp, moet je de CO2-voetafdruk van één kWh elektriciteit delen door 3. Dat is 0,172 kg/kWh.
Bij lage temperaturen in de winter kan de warmtepomp ook dalen tot een COP van 2,5. Dan is het record nog slechter.
Bij COP 3 stoot de warmtepomp meer CO2 uit dan aardgasverwarming en bij COP 2,5 bijna net zoveel als olieverwarming (zie grafiek, alle cijfers van Ganteför, de bron van de CO2-uitstoot van de elektriciteitsmix staat hier)
.

Geen CO2 besparing, maar ontzettend hoge kosten

Een warmtepomptechnologie is een geschikte warmtetoevoermogelijkheid voor nieuwbouw of voor woningen met een lage warmtetoevoer (vloerverwarming).
Men mag deze technologie echter niet aan de burger dicteren met het argument dat het binnen afzienbare tijd zou bijdragen aan CO2-reductie.

In het wetsontwerp van de federale regering worden de lasten voor de burgers in de komende 5 jaar vergeleken met besparingen van een vergelijkbaar bedrag in de komende 18 jaar.
Maar deze jan-boeren-fluitjesberekening werkt alleen als de elektriciteitsprijzen de komende 20 jaar dalen en de gasprijzen stijgen. Gebeurt het andersom, dan betaalt de burger veel meer. De prijsvergelijking van vandaag laat dat al zien. De gasprijs is 10 €ct/kWh en de elektriciteitsprijs is 40 €ct/kWh. 40 €ct/kWh komt overeen met 13 €ct/kWh gasprijs bij COP3.

Lees ook: Subsidies op fossiele brandstoffen zijn complete mythe

Zelfgemaakte crisis

Gasverwarming is vandaag dus goedkoper dan een warmtepomp.
Kostengelijkheid ontstaat als je je eigen elektriciteitsmeter voor de warmtepomp installeert, dan kost elektriciteit vandaag rond de 30 €ct/kWh.

Waar de WEFroverheid een toekomstig kostenvoordeel aan ontleent, blijft een raadsel, want ze voert een beleid van elektriciteitstekorten.
Na de sluiting van de kerncentrales in april 2023 moet in april 2024 nog eens 10.000 MW aan kolencentrales van het net worden gehaald.

Daarom heeft het hoofd van de Bundesnetzagentur uitgelegd
dat e-laadstations en aansluitingen voor warmtepompen op elk moment kunnen worden uitgeschakeld om netwerkuitval te voorkomen. Alleen op elektriciteit vertrouwen en dan eerst de capaciteit van de elektriciteitscentrale uitschakelen, is een van de meest onverantwoordelijke beslissingen van deze WEF regeringen.

Lees hier het hele artikel

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen: