2/23/2024

Donald J. Trump beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten van Amerika:

Vrijdag is Donald J. Trump beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten van Amerika. Dit staat er vrijdag en zaterdag allemaal te gebeuren in Washington.

 



Vrijdag 20 januari

15.30 uur. De ceremonie gaat van start met een aantal muzikale optredens. Veel artiesten - van Andrea Bocelli tot de officiële Bruce Springsteen-coverband - bedankten voor de eer, maar de 16-jarige Jackie Evancho, The Rockettes en het Mormoonse Tabernakelkoor zullen wel nummers ten gehore brengen.

17.30 uur. Achtereenvolgens worden Mike Pence en Donald Trump ingezworen als nieuwe vicepresident en president van Amerika. Tientallen

18.00 uur. De wet schrijft voor dat de nieuwe president de eed om 18.00 uur exact aflegt. De ceremonie wordt geleid door John Roberts, het Republikeinse hoofd van het Hooggerechtshof. Trump gebruikt twee bijbels: het exemplaar waar Abraham Lincoln de eed op aflegde in 1861 en een exemplaar dat Trump van zijn moeder kreeg bij zijn eigen diploma-uitreiking.

De tekst die Trump van de grondwet moet uitspreken bestaat uit 35 woorden: "I do solemnly swear that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."

18.10 uur. Rond deze tijd zal Trump het Amerikaanse volk toespreken, de eerste maal in zijn hoedanigheid als president. Volgens een woordvoerder wordt de toespraak "persoonlijk en filosofisch" en duurt naar schatting 20 minuten.

De kortste inauguratiespeech ooit (135 woorden) werd gehouden in 1793 toen George Washington voor de tweede maal werd beëdigd. De langste was in 1851, toen president William Harrison één uur en drie kwartier probeerde boven een sneeuwstorm uit te komen. Hij liep tijdens zijn toespraak een longontsteking op en stierf een maand later.

21.00 uur. Na een inauguratielunch in het Congres gaat de inauguratieparade op Pennsylvania Avenue, de straat van het Witte Huis, van start. Aan deze parade doen meer dan achtduizend mensen mee, waaronder vertegenwoordigers van alle vijftig staten en alle mogelijke legeronderdelen.

01.00 uur.  Er gaan in de stad drie grote inauguratiebals van start. Trump en Pence en hun echtgenotes zullen alle drie de gala’s bezoeken en de nieuwe president moet op alle drie de bijeenkomsten de openingsdans verzorgen. Het zijn overigens zeven bals minder dan Obama op de avond van zijn inauguratie bezocht. Tegelijkertijd organiseert Planned Parenthood, die strijdt voor het recht op abortus, een alternatief 'roze bal'.

Zaterdag 21 januari

16.00 uur. Trump en Pence wonen in de Kathedraal van Washington een gebedsdienst bij ter ere van hun inauguratie. Met de dienst wordt het officiële gedeelte van de ceremonie afgerond.

 

 

Geen opmerkingen: