5/11/2019

Ultieme straf: levenslang tot doodstraf dreigt voor vele jonge criminelen-

Uitzichtloosheid als ultieme straf: levenslang dreigt voor vele jonge criminelen

Verdachten van ernstige misdrijven, zoals terrorisme, moeten kunnen worden uitgeleverd aan landen die de doodstraf kennen, ervan uitgaande dat het om goed functionerende rechtsstaten gaat.

Levenslang was uitzonderlijk.

Syrische terrorismeverdachte Aziz al H. blijft het liefst in de cel- op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al Nusra in Syrië.

Zelfs de Volkskrant vraagt zich al af "Hoe herkent je een oorlogsmisdadiger tussen de vluchtelingen?" 
Abdelaziz zette de Balie op stelten. Zijn slachtoffers liggen op Syrische vuilnisbelten. 

levenslang dreigt voor vele jonge criminelen:

Inmiddels dreigt de uiterste sanctie voor vele jonge criminelen, nu kroongetuigen én ontsleutelde berichten justitie bewijs leveren over vele moordaanslagen.

Omar Lkhorf is nu 28 jaar. Even jong als zijn broer Youssef was toen die eind 2012 met grof geweld werd geliquideerd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.
De wraakexercitie waarin de Amsterdammer volgens het Openbaar Ministerie onder de schuilnaam ‘Suarez’ een sleutelrol speelde, staat de komende drie weken centraal in een meervoudige liquidatiezaak in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol.

Het laat zich raden welke strafeis justitie in petto heeft voor het aanjagen van twee liquidaties en meerdere mislukte moordpogingen door Lkhorf, die in andere dossiers overigens aan nog meer moordplannen wordt gekoppeld.

Levenslang.

Een zelfde vordering hangt boven het hoofd van Hicham M. uit Amsterdam-Noord. Die wordt als één van Lkhorfs huurmoordenaars aan zeker vier aanslagen gelinkt, al valt een dubbele liquidatie in Spanje nog buiten het bestek van het aanstaande proces.

In hun groepje figureren ook Abderrahmane ‘Sous’ el B. (25) uit Diemen en zijn Amsterdamse leeftijdgenoot Zakaria ‘Freaks’ Z. 
Zij worden eveneens aan meerdere moordaanslagen gekoppeld – in aparte processen.

Majeure troeven
Terwijl op Schiphol dinsdag die moordzaak ­tegen Omar Lkhorf, Hicham M. en vier anderen aanvangt, begint in ‘de bunker’ in Osdorp een tweede proces tegen de in Amsterdam beruchte Naoufal ‘Noffel’ F. (38). Hij kreeg al 18 jaar voor het aansturen van de mislukte moordaanslag op crimineel Peter ‘Pjotr’ R. eind 2015 in Diemen. 
Nu is hij aangeklaagd voor het uitlokken van de liquidatie van de Nederlandse Iraniër ‘Ali Motamed’ weken later voor diens huis in Almere. Hij zou de onlangs tot 25 en 20 jaar cel veroordeelde Amsterdamse huurmoordenaars 130.000 euro bloedgeld hebben beloofd. ‘Noffel’, die in meer moordonderzoeken figureert, weet dat de opsporingsdiensten er alles aan doen om hem voor altijd te laten opsluiten.


 Tot enkele jaren....lees hier verder:

Doodstraf
Het vaststellen en opleggen van een bepaalde straf is een zaak van de rechtsprekende macht. Dit laat echter onverlet, dat de SGP bij ernstige levensdelicten het opleggen van de doodstraf door een wettige overheid een legitieme straf vindt.

Niet uit populistische bloeddorstigheid, maar omdat de overheid geroepen is het kwaad op gepaste wijze te bestraffen.

De doodstraf wordt door de meeste Nederlandse politici categorisch afgewezen. Als Osama Bin Laden in Nederland zou zijn opgepakt, zou hij niet aan de VS worden uitgeleverd, omdat de doodstraf daar een mogelijke straf is. In het licht van massamoorden, oorlogsmisdaden en terroristische aanslagen, is zo’n houding onbegrijpelijk.

De opvattingen van de SGP stroken op dit punt met de bijbelse bepalingen over de zwaardmacht van de overheid. 
Het is veelzeggend dat vooral sinds de Verlichting aan deze opvatting wordt geknaagd. Onder invloed van het vooruitgangsgeloof van de Verlichting werd de doodstraf als barbaars van de hand gewezen. Bovendien ontstond er een optimistisch vertrouwen in de mogelijkheid tot aardse perfectionering van de mens. Deze gedachten hebben hun doorwerking gekregen in het denken over de legitimiteit van de doodstraf.

De visie van de SGP op de doodstraf heeft dus alles te maken met de hoge waarde die zij aan het menselijk leven toekent. De hoge waarde van het leven brengt voor de SGP met zich, dat zij tegen abortus en euthanasie is, maar óók dat zij voorstander is van de doodstraf. Bij een bewust vergrijp tegen het menselijk leven, kan de hoogste straf gerechtvaardigd zijn.

Rechtspreken blijft mensenwerk.
Dat geldt bij het opleggen van een langdurige celstraf, maar ook bij het opleggen van de doodstraf. Daarom mag het opleggen van deze straf alleen mogelijk zijn onder strikte voorwaarden en op basis van een eerlijk en onafhankelijk proces. Daderschap en schuld moeten onomstotelijk vaststaan.
 
Verdachten van ernstige misdrijven, zoals terrorisme, moeten kunnen worden uitgeleverd aan landen die de doodstraf kennen, ervan uitgaande dat het om goed functionerende rechtsstaten gaat.

Geen opmerkingen: