11/20/2018

Wild Geraas en de NPO uitzendweigering van Wild Geraas.

Door Arnold-Jan op zo, 03/12/2017 - 23:36
Project Reference: 
Update: 
We willen u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen met Wild Geraas (Zwartgemaakt v/h). De film is afgelopen najaar in Zaandam en Utrecht in bioscooppremiere gegaan. Cineast Jos Stelling, oprichter van het Nederlands Filmfestival zei er: ‘Als documentaire uitstekend. In alle opzichten. 
 -
Ik ben trots op de première bij ons.’
Roy Dames en Arnold-Jan Scheer hebben intussen dankzij de Crowdfunding en de verkoop van honderden DVD's, met het oog op een internationale versie, verder kunnen filmen in Noord Italië: https://www.youtube.com/watch?v=hovflLAIPKo 
Engeland: https://vimeo.com/204880609 en op Sardinië.
-

Ondanks dat de film overal zeer goed ontvangen is, wordt hij door de Publieke Omroep al vier jaar lang geweigerd. We hebben daarom mailcontact met de nieuwe bestuursvoorzitter van de NPO sinds september: Shula Rijxman. 

Ze gooide in november na de ‘onverwachte’ Brexit en de verkiezing van Donald Trump de knuppel in het hoenderhok en pleitte tijdens de IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) en in DWDD voor een meer pluriforme Publieke Omroep.
 -
Ze zei: 'Pluriforme media en een brede publieke omroep zijn harder nodig dan ooit.' en: 'Ook in Nederland zie je bij voorbeeld bij de Zwarte Piet discussie dat burgers tegenover elkaar staan'... 'Ik ben er van overtuigd dat mensen elkaar alleen maar gaan begrijpen als ze weten wat er in de ander omgaat.'
Maar ook: 'Zij, die de programma's maken, worstelen met de vraag of wij er voldoende in slagen de gevoelens in onze samenleving een plek te geven in onze programma's.'
-

Een paar maanden verder nu is er volgens de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) de vraag of de Publieke Omroep deze handschoen wel heeft opgepakt. Daarom organiseert de NVJ op 28 maart a.s. in samenwerking met Beeld en Geluid met programmamakers, beleidsmakers, omroepbazen en hoofdredacteuren een debat in Hilversum naar aanleiding van de stellingname van Rijxman.
-
Wij zijn daar natuurlijk ook en zullen we Shula Rijxman de simpele vraag stellen: Hoe vallen haar uitspraken 'de NPO is er voor de GroenLinkser en de PVVer' en 'programmamakers moeten de verhalen kunnen vertellen die volgens hen verteld moeten worden', te rijmen met het reeds vier jaar lang weigeren van een zeer relevante documentaire als Wild Geraas.

 Onlangs kregen we opnieuw van haar te horen dat Wild Geraas weer niet zal worden uitgezonden. 

Voor het laatste nieuws over politiek en de redenen van de uitzendweigering van Wild Geraas, zie: http://www.wildgeraasdefilm.nl en dehet negeren van de open brief aan asscher en nederlandse publieke omroep.
-
De DVD Wild Geraas of Vimeo link kan nog steeds besteld worden via http://www.wildgeraasdefilm.nl



Geen opmerkingen: