Oud CBS directeur ad interim Ir. Jan van der Zanden diende in september 2020 een WOB verzoek in bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat om inzicht te krijgen in de kosten/baten analyse van de overheid t.a.v. de Lockdown in maart van dat jaar. 8 juni 2021 ontving hij de stukken en de data waren ronduit schokkend want daaruit bleek dat de ambtenaren een Lockdown ontraadden aangezien er per saldo 520.000 gezonde levensjaren (qaly’s) verloren zouden gaan.
Minister Eric Wiebes Toenmalige minister van EZK Eric Wiebes heeft de documenten gezien - blijkt uit de interne stukken - en heeft dus kennis gehad van de pijnlijke feiten en dan rijst natuurlijk de vraag wat er met deze kennis is gedaan? Heeft Wiebes deze informatie overgebracht aan het kabinet?
Wist Mark Rutte ervan? En waarom is de koers niet bijgesteld nadat deze informatie voorhanden was? Ir. Jan van der Zanden Ingenieur Jan van der Zanden heeft als ad interim directeur leiding gegeven aan een grote tak binnen het CBS maar ook bij de Kamers van Koophandel was hij actief op directie niveau. De statisticus en cijferman benadert de zaken graag rationeel en denkt daarom voornamelijk in qaly’s.
“Dat lijkt misschien kil maar er is niets zo humaan als deze utilitaristische benadering van een kosten/baten afweging. Qaly’s zijn namelijk niet discriminerend, niet subjectief en daarmee de meest egalitaire manier van beleidmaken die voor handen is. En daarom wordt deze rekenmethode ook al sinds de jaren 80 gehanteerd door overheden” legt de bevlogen rekenmeester uit aan programmamaker Flavio Pasquino.
“Er wordt in deze crisis vanaf het begin gewerkt volgens het beginsel van de “Rule of Rescue” en dat is heel even te begrijpen maar daarna moet de ratio terugkeren en utilitarisme weer gaan domineren ten einde de juiste keuzes te maken voor de gehele volksgezondheid en niet enkel de Covid-19 patiënten”, aldus Van der Zanden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten