12/31/2022

Recordomzet vuurwerkverkoop: voor de Jaarwisseling 2022/2023

 Recordomzet vuurwerkverkoop: voor 110 miljoen euro ingekocht | Jaarwisseling 2022/2023

Er is dit jaar voor een recordbedrag aan vuurwerk gekocht. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) hebben vuurwerkhandelaren een omzet van 110 miljoen euro gedraaid.

Volgens een woordvoerder van BPN komt 10 procent van de gestegen omzet door inflatie en de hogere prijs van het vuurwerk. ,,De rest komt echt doordat er enorm veel meer is verkocht. Het enthousiasme voor vuurwerk is dit jaar heel groot."

Sinds half november konden er al bestellingen worden geplaatst en de afgelopen drie dagen kon vuurwerk gekocht worden in de winkels. ,,Tijdens de voorverkoop bleek dat de bestellingen al met zo'n 35 procent omhoog gingen, en tijdens de verkoopdagen is het ook niet stil geweest. Ik sprak een aantal grote winkels die om 15.00 uur vanmiddag al helemaal leeg waren", aldus de woordvoerder van BPN.

De vuurwerkbranche denkt dat vuurwerkliefhebbers dit jaar zo enthousiast zijn omdat ze na twee jaarwisselingen met een landelijk verbod weer vuurwerk mochten kopen. Dit jaar zijn vooral de grote cakes populair. Dat zijn 'samengestelde boxen met een complete vuurwerkshow'. 

Een kwart van het verkochte vuurwerk is zogeheten F1-vuurwerk, oftewel fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes en knalerwten.

De rest is F2-vuurwerk: siervuurwerk als cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. Sinds 2020 geldt er een verbod op knalvuurwerk, zoals rotjes en losse vuurpijlen, ook wel categorie F3-vuurwerk.

 

Geen opmerkingen: