5/18/2018

Stakingsgolf contre Macron overspoelt Frankrijk

 Het spel dat Macron speelt is niet zonder gevaar. momenteel  vullen de Stakers de straten van elke grote Franse stad met grote betogingen.


Op 19 april was in heel Frankrijk op meer dan 130 plaatsen door naar schatting 300.000 mensen geprotesteerd tegen de bezuinigingspolitiek van Macron. Het spoorwegpersoneel is al drie weken met een estafette staking bezig, daarnaast bezetten studenten hun universiteiten en roeren de gepensioneerden zich. De rest van Europa kijkt de andere kant op. Niemand wil dat de groeiende Franse onrust overslaat.

Het spoorwegpersoneel staakt al vanaf 3 april en gaat door tot 28 juni omdat Macron de spoorwegen wil ‘hervormen’. 

In deze periode staken ze afwisselend met intervallen van drie dagen niet en twee dagen wel.

Op 19 april was het voor de spoorweg mensen weer zo’n stakingsdag. Echter nu sluiten scholieren, studenten en overheidspersoneel er zich ook bij aan. Frankrijk breed ligt het treinverkeer stil en zijn er in meer dan 130 steden manifestaties. Lees hier verder:


Het spel dat Macron speelt is niet zonder gevaar.

In Frankrijk kunnen stakingen regeringen breken, dat bewijst de geschiedenis. Macron zou weleens zijn hand kunnen hebben overspeeld, ook al doet hij het met een fluwelen handschoen. 
Hij tekent met veel show een decreet, en daarna hopt hij dat het parlement na drie maanden het decreet bekrachtigt tot wet.
In 1995 leidt het spoorwegpersoneel een massa beweging van stakingen om de aangekondigde pensioenhervormingen ongedaan te maken. 

In november en december van dat jaar is Frankrijk in de greep van een van de grootste stakingen die het land ooit heeft gekend.
Na drie stakingsweken valt de regering Juppé over de pensioenkwestie. De stakingsbeweging geniet een grote populariteit en honderdduizenden zijn erbij betrokken. Het verkeer in Frankrijk komt grotendeels tot stilstand.


Het is anno 2018 nog te vroeg om te kunnen zeggen hoe het dit keer gaat uitpakken. Feit is dat het spoorwegpersoneel onverminderd hun dreigement van de stakingsestafette nakomt. 
Daarnaast krijgen ze ook groeiende steun van andere groepen zoals overheidspersoneel en studenten.

Want ook de  overheidsbonden zijn tegen het bevriezen van hun lonen en tegen het wegbezuinigen van 120.000 banen. Studenten krijgen te maken met beperkende toelatingsprocedures tot bepaalde studies. 
Gepensioneerden zijn dit jaar al eerder de straat op gegaan tegen bezuinigingen op hun pensioenen.
Frankrijks grote publieke sector, met 5,4 miljoen werknemers, is boos op Macrons bezuinigingsplannen en zij beschuldigen hem ervan de overheidssector te willen ontmantelen.

Op 22 maart komen de Franse spoorwegarbeiders met een voorproefje op een maandenlange stakingsgolf omdat Macron het spoor dreigt te privatiseren. Lees maar niet verder Nederland <>daar is het al gebeurd !!!!

 In hun allergie tegen Macron volgen in hun stakingskielzog studenten en overheidspersoneel. In veel Franse steden gaan donderdag duizenden de straat op.
We zijn gewend van de Fransen dat ze zich fel verzetten tegen plannen van Macron en zijn voorgangers als zij hun rechten willen aantasten. 
De Franse spoorwegbonden beloven drie maanden lang het spoor volledig te zullen ontregelen.
 En als Fransen iets dergelijks beloven, dan komen ze dat na. Frans conservatief president Macron zou weleens kunnen ontsporen,.

Als Macron zijn decreet over de ‘hervorming’ van de spoorwegen niet intrekt staakt het spoorwegpersoneel vanaf 3 april tot 28 juni. In deze periode zal afwisselend worden gestaakt met intervallen van drie dagen rijden en twee dagen staken.
De Franse spoorwegen SNCF zijn ooit genationaliseerd en de werknemers hebben een speciaal sociaal contract met werkzekerheid en een vroege pensionering. Het is een van de beste spoorwegen ter wereld met een toegankelijk, betaalbaar en snel net.

Ondanks de zeldzame eensgezindheid tussen de spoorwegbonden als UNSA, CFDT, CGT en Sud-Rail en de slagkracht om hun leden te mobiliseren zullen ze waarschijnlijk Macron niet van zijn plannen kunnen afhouden, tenzij een veel breder publiek gaat meedoen. En deze kans is wel degelijk aanwezig.
Voor de aankondiging van de spoorwegbezuinigingen hadden overheidsbonden al een staking op 22 maart aangekondigd als protest tegen het bevriezen van hun lonen en tegen het wegbezuinigen van 120.000 banen.

Studenten krijgen te maken met beperkende toelatingsprocedures tot bepaalde studies.  Gepensioneerden zijn dit jaar al eerder de straat op gegaan tegen bezuinigingen op hun pensioenen.

Frankrijks grote publieke sector, met 5,4 miljoen werknemers, is boos op Macrons bezuinigingsplannen en zij beschuldigen hem ervan de overheidssector te willen ontmantelen.

 Op 5 mei vieren de Fransen met tienduizenden massaal feest tegen Macron in de straten van Parijs. 
De linkse politicus Mélenchon van het in 2016 opgerichte La France Insoumise heeft opgeroepen om vandaag tegen het eenjarige bewind van Macron te betogen. 
Ze geven allemaal acte de presence, de Fransen die ontevreden zijn over het neo-conservatieve beleid, de studenten die al maanden faculteiten bezetten tegen het nieuwe selectiebeleid, de ambtenaren tegen de aangekondigde bezuinigingen en het spoorwegpersoneel tegen de privatisering van het spoor.

Stakingsgolf contre Macron.
De President Emmanuel Macron, de man die kwam uit het niets zonder politieke aanhang maar met een ongekende zak geld wordt door Mélenchon minzaam ‘autoritair liberaal‘ genoemd. De man, zegt Mélenchon, die de economisch sterken (miljardairs) sterker maakt en de minder bedeelden armer. De figuur die een van de belangrijkste pijlers van de Fransen, het arbeidsrecht heeft uitgekleed door de macht van de vakbonden in te perken en flexcontracten te stimuleren zodat werknemers een zwakkere positie hebben gekregen.

 

Mélechon schrijft in zijn boek Het tijdperk van de mens:
“Laten we eens kijken naar de fascinerende wereld die zich in enkele tientallen jaren voor onze ogen heeft ontwikkeld.
Een wereld vol menselijke wezens, die steden bedekken, waar de bezetting van de zee zelf begon. Maar een wereld die zich bezighoudt met onomkeerbare klimaatverandering en een verstoring van de hiërarchie van machten die het voortbestaan ​​van de menselijke beschaving bedreigt.
Een wereld waarin een nieuwe acteur ontstaat: de mensen.
De machtigen lachen hem uit, verachten hem, vullen zijn schedel en beledigen al diegenen die hem prioriteit geven.
Maar als de machtigen niet langer bang zijn voor het tandeloze links van Hollande (vorige Franse president), zijn ze meer dan ooit bang voor het volk. Hun burgerrevolutie kan alles veranderen, beginnend door Frankrijk naar de 6e Republiek te brengen. “






Geen opmerkingen: