11/30/2023

Ontgiften en zuiveren van het lichaam:

 Vele stoffen die ontgiftend zijn te vinden in natuurlijke voeding.

Voeding bevat verschillende smaken die gevormd worden door de fotosynthese door het zonlicht en de grondstoffen die de plant uit de bodem haalt. Veel van deze stoffen hebben ontgiftende eigenschappen.

Laten we beginnen bij bitter.
Bitter op de tong maakt het hart gezond wordt weleens gezegd. En dat klopt ook.
Bitter heeft krachtige zuiverende effecten in het lichaam. Bitter zorgt voor een betere smaakwaarneming omdat het overtollige slijmen absorbeert en indroogt. Vele hart- en leverkruiden zijn allemaal bitter van smaak. Bitter helpt je om je in de realiteit van het NU te brengen.

Veel geestverruimende zaken zijn eveneens bitter van smaak. bitter helpt om emotionele problemen onder ogen te zien. Bitter heeft een verdrogende eigenschap en zorgt voor een betere darmwerking en vorming van de stoelgang. Bitter vindt men voornamelijk in donkere bladgroenten, witlof, andijvie en vele geneeskrachtige kruiden. Ik denk hierbij aan paardenbloemen, Gentiaan, citroenschillen, Aloë enzovoort.

Scherp is een belangrijke smaakmaker dat de spijsvertering en het bloed zuivert.
Scherp geeft eveneens helderheid aan de zintuigen. De vertering en de resorptie van het voedsel wordt gestimuleerd, de darmen ontvangen verteerd voedsel en dat is goed voor de bacteriële agentia in de darmen.

Scherp helpt om gifstoffen in de voeding sneller af te breken.
Bovendien geeft scherp extra warmte, en dat stimuleert de peristaltiek van de darmen.
Scherp zuivert eveneens de mond en is goed als je last van mondgeur hebt. Scherp vind je in radijsjes, rammenas, kolen, Oost-Indische kers en vooral in zeer veel specerijen.

Wrang is de derde reinigende smaak dat  in verschillende gewassen te vinden zijn.
Boontjes, linzen, aardappels, bloemkool, broccoli, appels, verschillende bladgroenten, pompelmoes, granaatappels enzovoort. Wrang heeft een alkaliserend effect in het lichaam en gaat verzuring tegen. Wrang of samentrekkend werkt kalmerend en verdrogend en versterkt het lichaam.

Wrang zorgt echt voor een betere tonus van de spieren en weefsels.
Wrang is belangrijk voor de hormoonhuishouding en het detoxsysteem van het lichaam. Wrang is eveneens belangrijk om de stoelgang te binden en afvalstoffen af te voeren. Wrang en bitter hebben allebei een afkoelend effect en zijn belangrijk om goed te aarden.

Vele specerijen hebben deze reinigende smaken in zich, bijvoorbeeld kurkuma of geelwortel bevat zowel bitter, wrang en scherp, men kan dit ook zeggen van kruidnagel en nootmuskaat. Zwarte peper en zwart mosterdzaad hebben veel scherp in zich.

Vele zaden van schermbloemigen
zoals komijn, selderij, ajowan, asafoetida, karwij, koriander enz. hebben bittere (en soms wrange of scherpe) smaken en hebben zoveel positieve eigenschappen voor de darmen en lymfe.

Ik zou zeggen, leer volop specerijen te gebruiken, wees niet zuinig hierin en je gaat merken dat je spijsvertering en het detoxsysteem van je lichaam beter zal gaan werken met meer levensenergie tot gevolg.

Door veel specerijen te gebruiken kan je lichaam naar zijn constitutionele gewicht evolueren zonder het jojoeffect.

Geen opmerkingen: