8/26/2022

Opkomende economieën dringen aan op toetreding tot BRICS-alliantie

 Aanhoudend hoge energieprijzen: Opkomende economieën dringen aan op toetreding tot BRICS-alliantie
 By Oxford Business Group - 21 aug, 2022, 2:00 PM CDT


De BRICS-landen overwegen verschillende opkomende economieën aan de groep toe te voegen.
De hoge energieprijzen en de rentevoeten in de VS zetten aan tot expansie.
De handel tussen Rusland, China en India is sinds maart aanzienlijk toegenomen.
Voeding en hernieuwbare energie bieden grote mogelijkheden voor samenwerking.

Word lid van onze gemeenschap

Nu de opkomende economieën herstellen van de Covid 19-pandemie en te kampen hebben met financiële tegenwind als gevolg van de renteverhogingen in de VS, wil de BRICS-groep - Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika - haar ledenbestand uitbreiden om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken. Tijdens de 14e BRICS-top in juli bespraken China, Rusland en India de mogelijke toetreding van Egypte, Saudi-Arabië en Turkije, die naar verluidt aanvragen aan het voorbereiden zijn.

Deze aankondiging kwam nadat in juni bekend was geworden dat Iran en Argentinië met steun van China reeds een aanvraag hadden ingediend.
Daarnaast hebben internationale media gemeld dat Algerije, Bangladesh, Indonesië, Mexico, Nigeria, Soedan, Syrië, Pakistan en Venezuela belangstelling hebben getoond om zich bij de organisatie aan te sluiten.‼️

Een door China in mei georganiseerde online-vergadering met potentiële BRICS+-kandidaten werd bijgewoond door de ministers van Buitenlandse Zaken van Argentinië, Egypte, Indonesië, Kazachstan, Nigeria, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Senegal en Thailand.

Het is onduidelijk wie er zal toetreden en wanneer, aangezien er geen formele procedure is voor de toelating van nieuwe leden en de uitbreiding waarschijnlijk geleidelijk zal geschieden. De uitbreiding van de BRICS-landen zou de opkomende economieën echter de kans kunnen bieden om nieuwe economische synergieën te creëren.

De BRICS-landen, die in 2001 werden gelanceerd als naam voor een groep opkomende economieën met een groot potentieel, zijn een belangrijke motor van de wereldeconomie geworden. In december 2021 vertegenwoordigden zij 40% van de wereldbevolking, 25% van het nominale bbp van 16 biljoen dollar, 30% van de landmassa en 18% van de totale handelsstromen, terwijl zij gezamenlijk 4 biljoen dollar aan deviezen in handen hadden.
Groei van de bilaterale handel

De invasie van Rusland in Oekraïne en de sancties van het Westen zetten China en Rusland ertoe aan te trachten de US-dollar als ruilmiddel uit te schakelen en de bilaterale handel uit te breiden, vooral in de belangrijke sector van de koolwaterstoffen.

Sinds maart zijn de handelsvolumes met de Chinese yuan en de Russische roebel toegenomen. De transacties in yuan-ruble op de valutamarkten bereikten eind juli een dagelijks record van 1,2 miljard dollar, waarmee het handelsvolume van de euro-ruble werd overtroffen, terwijl Rusland die maand voor 6,7 miljard dollar aan goederen uit China kocht.

De toename van de Russische aankopen van goederen in yuan was ook te danken aan de aanhoudende kracht van de roebel, die werd gestimuleerd door de hoge koolwaterstofprijzen.

China's invoer van Russische ruwe olie bereikte in mei een recordhoogte en steeg met 55% j-o-j. Volgens ramingen van Reuters lag de spotprijs voor Russische olie echter ongeveer 29% lager dan vóór de Russische inval in Oekraïne. Bovendien moest Rusland een korting van $10 per vat bieden ten opzichte van leveranciers uit het Midden-Oosten zoals Saoedi-Arabië om klanten aan te trekken.

Naar verluidt wil Rusland ook de yuan, de Indiase roepie en de Turkse lira kopen als reserve voor zijn staatsinvesteringsfonds omdat deze valuta's zijn verzwakt en de Russische energieverkoop is gestegen.

Ook de handel van India met Rusland is toegenomen, hetgeen wordt onderstreept door de stijgende olie-invoer. 

 In april importeerde India 25.000 vaten per dag (bpd), maar dit cijfer steeg zowel in mei als in juni tot 600.000 bpd.

Geen opmerkingen: