6/30/2019

Walgelijk nl /de getouwtrek om EU-topjobs te verdelen over de ruggen van EUROPA

Wie zit de komende jaren aan de knoppen van de Europese instellingen?
De leiders van de 28 lidstaten van de Europese Unie proberen in Brussel een antwoord op die vraag te vinden.
 
Dat belooft “niet heel gemakkelijk” te worden, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel het eufemistisch verwoordde. Met meer dan drie uur vertraging is de speciale top omstreeks 21.30 uur van start gegaan. Verscheidene leiders houden er rekening mee dat er vannacht geen compromis uit de bus zal komen.
 
Centraal in de discussie staat het voorzitterschap van de Europese Commissie. Niet enkel omdat die functie nog steeds de meest invloedrijke in Brussel is, maar ook omdat de benoemingsprocedure voor de opvolger van Jean-Claude Juncker de meeste drempels bevat. De kandidaat moet voorgedragen worden door minstens een versterkte meerderheid van de regeringsleiders (21 lidstaten die 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen, nvdr), en vervolgens verkozen worden door een absolute meerderheid (376 van de 751 stemmen) in het Europees Parlement.

Voor aanvang van de top leek de Nederlander Frans Timmermans over goede papieren te beschikken. 

Zijn naam zou op het voorplan gekomen zijn op de G20-top in het Japanse Osaka, waar Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Spaanse premier Pedro Sanchez en diens Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte de voorbije dagen onderonsjes over de verdeling van de topjobs hebben gehad. 
Verscheidene premiers spraken echter meteen fors verzet uit tegen de kandidaat van de Europese sociaaldemocraten. Lees hier verder:


Geen opmerkingen: