10/19/2013

De geschiedenis van Sint Nicolaas.
In Spanje heeft de sint vernomen dat hij niet langer met zijn zwarte pietjes naar Nederland mag komen. Dit doet de sint veel verdriet echt begrijpen doet hij het niet.
Nederland was ooit zo, n tolerant land maar een 20tig tal tegestanders zetten hem nu aan de kant.
Hij hoopt dan ook op steun van al die miljoenen medestanders zodat zijn pietjes op 5 december weer ongestoord door de schoorsteen kunnen landen.  


Verenigde Naties onderzoeken Zwarte Piet

De Verenigde Naties zijn bezig met een onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. 
Foto:  ANP foto
Vier VN-rapporteurs over culturele minderheden en racisme hebben Nederland om opheldering gevraagd over de viering van het sinterklaasfeest nadat ze klachten hadden ontvangen over het stereotiepe karakter van Zwarte Piet.
 
Zij hadden “informatie gekregen” dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. En dat Zwarte Piet, “domkop en knecht” die hij is, het stereotype voedt van Afrikanen als “tweederangs burgers”.

Volgens artikel 15 van het IVESCR , heeft iedereen het recht om deel te nemen aan het culturele leven en dat is nu niet het geval. De brief van de VN over Zwarte Piet


Geschiedenis- Oorsprong sinterklaasfeest


St. Nicolaas is op latere leeftijd gevlucht naar Spanje, oorspronkelijk is hij een bisschop van Turkse origine en nationaliteit! Uit een Turkse havenplaats van destijds aanzienlijk belang. 

Hier is hij internationaal beroemd geworden omdat hij destijds zeer onorthodox (zwarte, Afrikaanse) kindslaven bevrijdde van de slavenschepen ...die de haven aandiende en ze als knecht in dienst nam.


De betaalde baan "knecht" gaf deze kindslaven een onafhankelijke, zelfstandige status.

Het is hierdoor dat St. Nicolaas juist als kindervriend door het leven gaat en zijn zwarte knechten zijn van oorspronkelijk bedoeld als symbool TEGEN slavernij en onderdrukking. 
Een beter symbool tegen racisme dan Sinterklaas is er dus eigenlijk niet.
Misschien als meer mensen dit zouden weten, stopt deze discussie eindelijk en kunnen we gewoon met z'n allen genieten van een prachtige traditie. 

 (met dank aan Stefan Albertsma) 


 Begrijp wel, dat intolerantie leidt tot steeds meer intolerantie, net zolang totdat niemand meer een feestje kan vieren.

De "zeurpieten" hebben flink wat aangericht. Ze gaan de pret van de kleintjes bederven.

De discussie over het zwart van Zwarte Piet lijkt inmiddels net zo goed onderdeel van de sinterklaastraditie als pepernoten en de stoomboot. Dit jaar echter, lijkt het debat nog hoger op te lopen dan anders: het is trending topic op Twitter, columnisten duikelen over elkaar heen om hun mening te geven en donderdag houdt de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam een hoorzitting over de intocht van Sinterklaas. Reden genoeg dus om het gesprek aan te gaan met Prem Radhakishun en Paul Römer .Klachten
De laatste jaren is het aantal klachten over Zwarte Piet bij het anti-discriminatiekantoor in Amsterdam sterk gestegen. Volgens de ambassadeur kan dat samenhangen met het publieke debat over rol van het hulpje van Sinterklaas.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat Zwarte Piet nu eenmaal zwart is. 
De discussie is een zaak van de samenleving, niet van de regering.


 

De nederlandse Koninklijke Gouden Koets:  De tekeningen waarop halfnaakte zwarte mannen en vrouwen hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis wordt niet van de Gouden Koets gehaald. “We gaan niet de geschiedenis herschrijven door de Gouden Koets te vernielen”, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.


Overigens 

kan iedereen bij de V N  een klacht indienen dat de nederlandse cultuur gediscrimineerd wordt.Misschien wordt het tijd dat ook alle blanken de slachtofferkaart gaan spelen i.v.m. hun eigen slavernij verleden in de 17e eeuw.Geen opmerkingen: