11/18/2017

Het geheim van sinterklaas een ontdekkingsreis naar onze eeuwenoude oorsprong.

Weg met alle cultuurbarbaren ! 
WILD GERAAS, Een reis naar de prehistorie
Wild Geraas wordt een serie en gaat internationaal.
 
Deel één was een zoektocht naar de oorsprong van het Sinterklaasfeest.
Wild Geraas 2.0 is het natuurlijk vervolg, een ontdekkingsreis via geïsoleerde plekken naar het ontstaan van deze traditie die aan de basis van de Europese cultuur staat.

De VN organisatie Unesco stelt: immaterieel erfgoed van de mensheid omvat vieringen, tradities, overgedragen van generatie op generatie. 'De basis van een gemeenschap.' 


Ook het sinterklaasfeest staat sinds 2015 op de lijst Cultureel Erfgoed in Nederland, inclusief Zwarte Pieten. Nederland heeft dit verdrag geratificeerd. Het decemberfeest vernietigen zou onjuist zijn.

Wild Geraas 2.0 laat de 'discussie' links liggen.

Ken uw geschiedenisJos Stelling is de oprichter van het Nederlands Filmfestival en maker van historische speelfilms als Elckerlyc en Mariken van Nieumeghen, maar ook van De Illusionist (1983), waaraan Scheer meewerkte


 sinterklaas een eeuwenoude traditie  
het is geen racisme, integendeel 


Wild Geraas 2.0
Heidens Sinterklaas
Reizen met de duivel 
We maken in deze film vanuit ons Nederlandse Sinterklaasfeest een ontdekkingsreis in de tijd tot ver in de prehistorie.
Na het succes van Wild Geraas 1 laten we de “discussie” links liggen. 

In deel 2 tonen we op afgelegen, voorheen moeilijk te bereiken plekken op Sardinië, waddeneilanden, in Macedonië, Wales en Tsjechië, zogenaamd primitieve rituelen die met elkaar samenhangen en waarin de basis van de Europese cultuur te vinden is, of zoals de VN stelt: immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
Bij de Zwarte Piet ‘discussie’ kwamen burgers tegenover elkaar te staan.

Wild Geraas 2.0 laat zien dat mensen met verschillende huidskleur, van de Kaapverdische eilanden tot Japan en verder, tot één soort met een gedeeld verleden behoren, dat ons juist verenigt.
Ook het Nederlands sinterklaasfeest staat sinds 2015 op de lijst Cultureel Erfgoed, inclusief Zwarte Pieten. 

Zwarte Piet zelf blijkt uit Wild Geraas 2.0 een gelaagde figuur met een lange historie, zowel Moor als duivel en voorouder uit de andere wereld. 


Een cultuurschat openbaart zich.


 Wild Geraas 2.0
Uit deze documentaire film blijkt ook dat het niet zo maar een kinderfeestje is, maar ontstaan om gezins-, dorps- en gemeenschapsbanden te versterken, ons evolutionair heeft gebracht en gemaakt tot wie en wat we zijn. Als restant van de oudste traditie op de wereld erfgoedlijst. 


DVD bestellen of online bekijken: www.wildgeraasdefilm.nl 

Het boek Zwarte Sinterklazen via: info@papierentijger.org

Geen opmerkingen: