Steeds meer mensen wonen in hun auto: 'Ik ben niet zielig, maar de huur is te hoog'
Een nieuwe vorm van dakloosheid rukt op: mensen die permanent in hun auto wonen. Naar schatting wonen in ons land een paar honderd mensen noodgedwongen op deze manier. Deskundigen verwachten dat het er steeds meer worden door de groeiende armoede en de woningnood. "Ik had geen keus nadat mijn huur werd opgezegd."
Sinds een maand woont de 23-jarige Bambi in haar zwarte, oude personenauto. Noodgedwongen, want ze kan geen betaalbaar huurhuis vinden en in de opvang van het Leger des Heils werd ze depressief.
"Maar ik ben niet zielig", zegt ze. "Het leven in mijn auto is niet zonder gevaar, maar maakt me ook sterker. En ik ben vrij."
Haar achterbank is haar bed, haar achterbak haar kledingkast.
Achter de stoelen staat haar kookstelletje en liggen heel veel spullen. "Ja, het is krap", zegt ze. Hoe het zover heeft kunnen komen?
Ze zoekt de schuld allereerst bij zichzelf: "Ik had een nieuwe baan kunnen gaan zoeken nadat ik mijn werk bij de Efteling was kwijtgeraakt. Dat gebeurde omdat ik moest verhuizen naar Den Haag."
Maar het ligt ook aan het systeem, vindt ze. "De huurprijzen zijn mega. Ik moet in Den Haag 1100 euro betalen. En dan moet je nog garantstellingen regelen. En je staat lang op de wachtlijst.
Bambi is niet de enige. Officiële cijfers zijn er niet − het is ook strafbaar om permanent in je auto te wonen − maar naar schatting leven enkele honderden mensen in hun auto of busje, stellen deskundigen.
Ondergrondse beweging
Fotograaf Jan-Joseph Stok deed onderzoek naar het verschijnsel namens Het Beelddepot, dat zich bezighoudt met de beeldvorming rondom dakloze jongeren. Het is een groeiende gemeenschap, concludeert fotograaf Stok. "De mensen verzamelen zich in geheime groepen op sociale media. Daar delen ze informatie. Je ziet dat die groepen groeien en de interesse toeneemt naar deze manier van leven."
Stok noemt het een ondergrondse beweging en een onderbelicht fenomeen.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen. "Mensen die het niet meer trekken vanwege de hoge hypotheek of stijgende prijzen. Het zijn ook mensen uit de middenklasse.
Je ziet van alles: mannen, vrouwen en gezinnen. Sommigen kiezen er bijvoorbeeld voor na een scheiding. Het geeft ze vrijheid en ze zijn niet afhankelijk van het systeem.
Wat ik steeds terugzie: mensen willen niet zielig gevonden worden."
Bron, rtl nieuws
Geen opmerkingen:
Een reactie posten