7/14/2017

'In Polen draait het om onze God, onze volks eer en de onze eigen natie'

 Activiste Miriam Shaded zegt wat elke Pool vindt: ‘Islam past niet in onze manier van leven’

Miriam Shaded (ze wil haar geboortedatum niet vertellen) is geboren en getogen in Warschau, Polen.  
Haar moeder is Poolse, haar vader een Syrische presbyteriaans-christelijke priester. Ze studeerde theologie, werkte daarna in het bedrijfsleven als manager (en deed IT-projecten) maar liet alles vallen om in 2014 de Stichting Esther op te richten nadat een priester uit Syrië haar vader had benaderd om 300 Christelijke gezinnen te helpen aan opvang. Haar vader kon de hoeveelheid werk niet aan, vertelt ze.

Wat zijn die Poolse waarden?
“God, eer en de natie.”


Ik zag een rij van wel 50 meter voor de Sint-Anna kerk in het oude centrum van Warschau. Vrouwen met hoedjes op, in keurige jurken. Het maakte indruk op me…
“Kijk, we hebben heel lang geleefd onder het communisme, toen religie niet mocht. Nu hebben we die vrijheid weer. En als wij kijken naar de EU, hoe zij weer opschuiven naar het communisme, wij willen daar geen deel van zijn. 


Ik probeer de mensen echt te onderwijzen over wat daar aan de hand is – aan de frontlinie. Mag ik je een vraag stellen? Wat zou jij doen als je het hoofd van een lagere school was en er zou een pedofiel solliciteren? Zou je die aannemen, in de buurt van kinderen laten?”
Nee.
 
“Helaas gebeurt dit nu elke dag in Europa. Het spijt me vreselijk voor al die vrouwen die worden blootgesteld aan groepen moslimmannen die denken dat ze vrouwen mogen verkrachten en aanranden, en jullie EU- overheden laten het toe.”


Zijn moslimmannen nooit een vluchteling?
“Nee. Ze worden niet vervolgd – en ze kunnen terecht in eigen land, zolang ze moslim zijn lopen ze om die reden al geen gevaar.”


Wat vind je van het werk van Ayaan Hirsi Ali? Zij signaleert dezelfde problemen als jij maar ziet ook dat we moeten zien hoe we vreedzaam met moslims en islam kunnen samenleven.
“Zij gelooft in de hervorming van de islam, ik niet. Zelfs als je de Koran wegdenkt uit de islam, dan is er nog Mohammed. Hij was een seksist, een pedofiel, dat is de man die moslims volgen. Wat Hirsi Ali doet leidt nergens toe. Moslims moeten resocialiseren, gedeprogrammeerd worden.”

‘Wat Linda Sarsour doet moet gecriminaliseerd worden. Ze is gehersenspoeld’
Wat doen we met de pro-sharia activiste en feministe Linda Sarsour, de vijand van Hirschi Ali? 
“Het moet gecriminaliseerd worden wat zij doet. Ze is gehersenspoeld, en de mensen die haar volgen moeten geresocialiseerd worden. Moslims als zij staan momenteel boven de wet. Ze kunnen doen wat ze willen, bijna alles, zonder gevolgen. De overheid zegt niet: dit is niet acceptabel, waardoor ze als gemeenschap niet toekomen aan het afwijzen van islamitisch geweld.”


Komen slachtoffers van geweld naar jou toe? 
“Ja, zeker. De meeste vrouwen die naar me toekomen zijn Poolse vrouwen die een relatie zijn aangegaaan met een moslimman. Een typische Poolse vrouw is blond en als ze een aantrekkelijk donkere man ziet die haar overlaadt met liefde en aandacht, die ‘de koe wil kopen’, dan trapt ze daar in. In Europa onderhandelen vrouwen met mannen, maar Poolse vrouwen weten niet dat dit binnen de islam niet bestaat.”

Poolse vrouwen lijken me heel assertief en onafhankelijk…
“De meeste Poolse mannen waarderen en respecteren vrouwen. Dat is ook onderdeel van die eer, het eren van de vrouw, vechten voor een vrouw. Als je als man in Polen een vrouw slaat op straat, dan slaan ze je in elkaar.”


Wat is je missie voor de komende jaren?
“Ik wil blijven voorlichten over islam, via de media en politiek. Ik hoop gekozen te worden in 2019, om iets te kunnen doen tegen de verdeeldheid in Polen, tegen de macht van linkse partijen en media. Kijk, de communisten zijn nooit weggegaan na de jaren tachtig, ze hebben nog altijd hoge posities in Polen. Die communisten zijn rijk, en hun kinderen ook. Ze pakken het geld en gebruiken het voor zichzelf. Het zijn slapende cellen, zeg maar. Ze zitten in de oppositie en de media en hebben relaties met invloedrijke Duitse zakenlui. Dit is de groep waar Polen tegen vecht.

‘Ik ben Trump zo dankbaar voor alles wat hij hier gezegd heeft, elk detail had betekenis’
Wat vond je van de toespraak van Trump in Warschau deze maand?
“Ik vond het geweldig. Ik ben Trump zo dankbaar voor alles wat hij hier gezegd heeft. Hij verdedigde de soevereiniteit en vrijheid van de Polen en Europa. We waren zo blij om het te horen. Elk detail was zo betekenisvol voor ons.
De overgang naar de politiek in 2015 was voor haar een logische,’ ik had geleerd hoe je dingen moest regelen’. 
Ze deed mee aan de ‘Sejm’ (de Poolse parlementsverkiezingen) in 2015, als kandidaat voor de rechts-libertijnse en eurosceptische Wolność (Vrijheid)-partij. Ze werd binnen de partij de tweede kandidaat – het was echter onvoldoende voor een zetel. Ook nam ze deel aan een schoonheidswedstrijd in 2015, waar ze voor de finale moest vertrekken. 
De officiële verklaring was dat ‘haar verdeelde houding tegenover andere mensen tegen de principes van de organisatie’ was. Zelf zegt ze dat ze meedeed om aandacht te krijgen voor het lot van Syrische Christenen die door politiek en media genegeerd werden.


 Dit blijkt ook uit video’s van haar tijdens die wedstrijd.

Geen opmerkingen: