7/14/2017

Het mechanisme van gaslighting


Waarom niet accepteren dat "ze" ons haten?; Esther van Fenema met Sietske Bergsma 

Over de multiculturele spanningen en onze westerse rechtsopvattingen zegt zij; 1. "Onze multiculturele droom is uit elkaar gespat.
2. Dat er veel mensen in de wereld zijn die ons haten is voor een deel ook terecht.
3. Waarom kunnen wij niet accepteren dat deze mensen ons haten?"

Een sharia rechtbank past volgens Bergsma niet in onze samenleving terwijl daar in Nederland wel in achterkamertjes sprake van is.
We moeten daarom beter onze rechtsopvattingen verdedigen. "Als je als vrouw het risico loopt gestenigd te worden omdat je zonder man over de markt loopt, dat kan je in alle redelijkheid niet willen."

In The Post Online schreef Bergsma over gaslighting;

mensen mentaal desoriënteren, isoleren en uitschakelen. Het is een epidemie in Nederland aan het worden, het publieke debat is er compleet door verziekt, als het überhaupt nog bestaat, en het eist steeds meer slachtoffers. 

 De term gas lighting komt van een film uit eind jaren 40 
waarin de man zijn vrouw emotioneel ontregeld door de gaslichten in het huis aan en uit te doen en als zij dat opmerkt tegen haar zegt dat ze zich dit inbeeldt. 

Tegenwoordig wordt gas lighting veel gebruikt bij relaties met 'narcisten' die hun partner ('slachtoffer') gek proberen te maken door dingen te ontkennen die ze wel degelijk gezegd hebben of die regelrecht staan tegenover dingen die ze eerder zeiden zonder enige aanwijzing tot die verandering.


Geen opmerkingen: