1/05/2017

Lonen stijgen flink, bij uw politiek en overheid

De lonen in Nederland stijgen rap schreeuwen de EU media. TRAP ER NIET IN

De grootste loonstijging was zichtbaar bij de EU overheid.  
De lonen in Nederland namen in 2016 in doorsnee met 1,9 procent toe. In de zes voorgaande jaren bleef de stijging beperkt tot tussen 0,9 en 1,4 procent. 

De loonstijging was vorig jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Die graadmeter voor de stijging van de consumentenprijzen bleef met 0,3 procent steken op het laagste niveau sinds 1987. Daardoor nam de koopkracht flink toe. Het verschil tussen de loon- en de prijsstijgingen liep in de tweede helft van het jaar wel terug, omdat de inflatie langzaam is begonnen aan een opmars. 

De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent, vooral dankzij de ontwikkelingen in het onderwijs. Andere bedrijfstakken waar de lonen flink stegen waren de bouw en de verhuur en handel van onroerend goed. In de financiële dienstverlening bleef de toename het meest beperkt.
Lees bij DFT 

Verkiezingpraat   TRAP ER NIET IN!
Ondernemingen moeten meer belasting gaan betalen. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) in een opiniestuk donderdag in het AD. Volgens Dijsselbloem is dit nodig om het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen.

„Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen”, aldus Dijsselbloem. Als minister betoogde hij nog dat de winstbelasting geleidelijk omlaag kan.

Hij zegt dat hij het opiniestuk heeft geschreven als PvdA’er en niet namens het kabinet. KUCH  
„Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omhoog.” 
Zijn mening over de verhoging is ZEER opmerkelijk, omdat hij eerder als minister van Financiën nog zei dat de winstbelasting geleidelijk omlaag kan.


Geen opmerkingen: