12/07/2016

Groene revolutie kan NL zelfvoorzienend maken zonder EU

Niet de overheid, maar zelfvertrouwen van de burger kan de aarde redden met duizenden kleine vredige gemeenschappen .
 

Nederland kan onafhankelijk worden van multinationals voor de voedselvoorziening door zelfvoorzienend voedsel te gaan verbouwen: kleinschalig en lokaal. Succesvolle voorbeelden hiervan zijn Cuba, dat noodgedwongen deze stap meer dan 20 jaar geleden moest zetten en Rusland dat hongersnood in 1990  met de dacha’s wist te voorkomen.
 
Het Russische dacha, het tuinieren heeft de Russen al meer dan 1000 jaar voedsel verschaft. Het begon als survival tuinieren en ontwikkelde zich tot een onafhankelijke zelfvoorzienende methode in de periode tussen de Revolutie en de Tweede Wereldoorlog. 

In beide gevallen werden verschrikkelijke hongersnoden voorkomen, ondanks het instorten van de economie en internationale boycots. Dit alles dankzij lokale zelfvoorzienende landbouw. De Cubaanse unieke landbouw infrastructuur is ontstaan door de internationale handelsboycotten en de val van de USSR. Het is een voorbeeld dat wereldwijd navolging verdient, zeker ook in ons land.

Zelfvoorzienend leven is een van de breekeisers van het huidige machtssysteem dat miljarden mensen in zijn greep houdt. 

Mensen kunnen prima voor zichzelf zorgen zonder de afhankelijkheid van een alomtegenwoordige hebzuchtige geldverslindende overheid die dictatoriaal regeert in de naam van een zogenaamde democratie.
Gelukkig zijn er al tientallen miljoenen Russen en Cubanen en Spanjaarden die dit wel weten.Het bestaat nog: met winst en zelfs nieuwe banen maken in het Spaanse Marinaleda.

Het begint als een naar sprookje, maar het eindigt goed. 
Het landgoed Humoso was ooit van een hertog, een grootgrondbezitter. Om met de werkloosheid af te rekenen moesten de mensen van het dorp land zien te bemachtigen. Twaalf jaar lang streden de burgers tegen de hertog en de regering. Uiteindelijk slagen ze er in 1200 ha land te bemachtigen. 
Ze besloten, geïnspireerd door het utopisme van Che Guevara, dat het land eigendom zou worden van hun coöperaties, de landbouw- en de coöperatie voor gewasbewerking. Het land en de industrie staan nu ten dienste van de mensen die er werken.

De burgers vinden dat het niet voldoende is om eens in de vier jaar hun stem uit te brengen, want zegt de burgemeester van het dorp, mensen moeten elke dag beslissen over hun leven. Daarom hebben ze een vorm van directe democratie in hun dorp ingevoerd. Hiermee krijgt het volk het recht terug om over hun eigen leven te beschikken. De volksvergaderingen waarvan er zo’n honderd per jaar gehouden worden (2 per week) vormen de basis.

De inwoners van Marinaleda zijn er in geslaagd een samenleving op te bouwen zonder corruptie, zonder zware hypotheeklasten, zonder werkloosheid. Er is geen gemeentepolitie, dit scheelt 225.000 euro per jaar. Bankiers zijn niet welkom.
Iedereen verdient hetzelfde, op het land, op kantoor of in de industrie. Er wordt geen winst uitbetaald. De winst wordt gebruikt om nieuwe banen te scheppen.
De crèche kost 12 euro per maand.

Een huis kost 15 euro per maand, wordt na 30 jaar eigendom en mag niet worden verkocht of verhandeld.


Fitness kost 2 euro per maand en kinderen kunnen gratis sporten.


Vijfduizend gemeenten in Spanje hebben noodsteun nodig door de crisis, en een Spaans dorp blijft immuun voor EU crisis en Marinaleda heeft de begroting sluitend.
 

De burgemeester van Marinaleda zegt: “De utopie houdt alleen op als we er zelf niet langer in geloven of als we worden vermorzeld door het systeem. We moeten onze basis versterken en onze standpunten duidelijk maken, om te voorkomen dat dat gebeurt, want we hebben een alternatief voor het kapitalisme.”

Werkloosheid bestaat er niet meer in Marinaleda, dit dorp in Andalusië dat welvaart dankzij zijn eigen landbouwcoöperatie. 
 Terwijl heel Spanje wordt getroffen door strenge bezuinigingsmaatregelen heeft burgemeester Juan Manuel Sánchez Gordillo het heft in eigen handen genomen. 
Hij leidt een verzetsbeweging die opkomt voor de meest behoevende.
 
 

Geen opmerkingen: