11/09/2016

EU politici ronduit zuur geschokt


Op het Binnenhof is de verbijstering groot over de winst van Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zowel links als rechts hadden de uitslag niet verwacht, blijkt uit de opmerkelijk bedrukte of juist lyrische reacties.


PVV-leider Geert Wilders kan zijn geluk niet op, net als andere rechts-populistische partijen in Europa. 'Een historische overwinning! Een revolutie! Ook wij zullen ons land teruggeven aan de Nederlanders', schrijft hij op twitter.  

EU Premier Rutte toont zich van zijn VALSE ACHTERBAKSE optimistische kant en wenst Trump 'van harte geluk'.  Hij 'kijkt ernaar uit om de goede samenwerking voort te zetten met de nieuwe Amerikaanse regering.'


Maar de rest van politiek Den Haag, vooral de gevestigde partijen zoals PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks - is REALISTISCH en niet zo enthousiast of zelfs ronduit geschokt. Zij hopen vooral op een matige en verzoenende toon van Trump, zodat samenwerking met Europa alsnog werkbaar wordt. 

Tijdens zijn campagne dreigde Trump onder meer met het opzeggen van handelsverdragen en het staken van militaire samenwerking in NAVO-verband.

'We moeten met hem dealen'


DREAM ON !!!!!

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft 'zorgen' over de 'verkiezingsretoriek die is gebezigd', maar zet in op een goede toekomstige samenwerking, schrijft hij in een verklaring.
 'Trump heeft tijdens de campagne uitspraken gedaan die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien, bijvoorbeeld over de NAVO, de relatie met Rusland en Europa en over bevolkingsgroepen', aldus de EU minister Koenders. 'Het is nu afwachten wat de beleidsagenda van de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. We zullen hem beoordelen op zijn daden.'  

DREAM ON !!!!! 'We moeten met hem dealen', zegt EU VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke ZUUR, nog als meest montere van de regeringspartijen. 

'Het is een uitslag die heel weinigen hadden verwacht. Maar het is niet zo relevant wat wij ervan vinden. Ik  denk dat samenwerken met hem kan en moet.' Inhoudelijk is de VVD'er bezorgd over handelsverdragen met de VS en 'de vragen die hij heeft opgeworpen over de NAVO: Het is nu duidelijker dan ooit dat we onze eigen broek moeten ophouden op veiligheidsgebied.' Ten Broeke benadrukt dat het signaal dat de ongehoorde kiezer gehoord moet worden' ook in Nederland is aangekomen.  

Ook het CDA is gematigd entousiast over Trump. Volgens CDA-buitenlandwoordvoerder Raymond Knops 'is het afwachten of Trump zijn extreme uitspraken uit zijn campagne omzet in beleid'. 
Sybrand Buma, fractieleider CDA: ' We moeten nu kijken hoe Donald Trump zich als president zal ontwikkelen. Voor ons is Amerika een heel belangrijk land.' Ook Buma benadrukt dat 'we de zorgen van Amerikaanse kiezers ook in Nederland zien'.

Afschuw op links.
De meest linkse partijen kunnen hun afschuw nauwelijks onder stoelen of banken steken. 
GroenLinks-leider Jesse Klaver op twitter: 'OMG. Trump president VS. Laten we zorgen dat zijn gedachtegoed van haat en verdeeldheid in NL niet wint.' 
Zijn buitenlandwoordvoerder Rik Grashoff voegt toe: 'Gevaarlijke knetterrechtse populisten nu ten oosten en ten westen van een verkruimelend Europa. Ben somber vandaag.

DREAM ON !!!!!


D66'er Fatma Koser Kaya noemt de verkiezing van Trump 'een nachtmerrie'.  
Individuele PvdA'Kamerleden doen dat ook, Zoals Mei Li Vos en Keklik Yucel. 

Partij voor de Dieren Kamerlid Esther Ouwehand: 'Things will get worse before they get better'. 

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers hekelt de verdeeldheid die Trump heeft gezaaid: 'Trumps grootste opgave zal zijn om de mede door hemzelf gecreëerde bittere tegenstellingen weer te overbruggen.' Maar, voegt hij toe: 'Als bondgenoot van de VS zullen we ook met deze president moeten blijven samenwerken.'  

Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP zegt dat er 'grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van de nieuwe president Trump'. Hij hoopt dat zijn verkiezing 'goed nieuws is voor Israël, pro-life, pro family.'
 Net als de VVD erkent hij dat de keuze voor Trump 'druk op de EU  betekent om eigen defensie op orde te brengen en minder te rekenen op grote broer VS.' EIGEN SCHULD DIKKE BULT
 

Flank- en splinterpartijen dolgelukkig

De flank- en splinterpartijen tonen zich dolgelukkig. Zij zien in de winst van Trump een overwinning op de oude bestuurlijke partijen en zien het als een teken van een aanstaande revolutie in Nederland.  

PVV'er Fleur Agema twittert al over 'Minister-President Wilders'.  De partijleider vergeleek zichzelf eerder dit jaar met Trump. Beiden danken hun populariteit aan ontevreden kiezers die zich niet vertegenwoordigd voelen, zei Wilders in een interview met CNN.  

50Plus-leider Henk Krol:  'Net als bij de Brexit, zegt de kiezer: Luister naar ons. Dit is een rebellie tegen de elite. Gevestigde partijen, maak je borst maar nat.'  

Saillant detail: de sinds maandag ex-PvdA'er Jacques Monasch toont zich zeer opgetogen over president Trump: 'Er is overal een revolutie gaande en 'Arrogant links snapt kiezer niet'.'


Video. De overwinningsspeech van President Trump
 

Geen opmerkingen: