9/09/2016

Landbouwreus Monsanto moet in Den Haag terechtstaan wegens misdaden tegen de menselijkheid

Tientallen organisaties hebben aangekondigd landbouwreus Monsanto voor de rechter te slepen wegens misdaden tegen de natuur en de menselijkheid en wegens ecocide. Het proces begint op 16 oktober 2016, op Wereldvoedseldag.

De groepen stellen dat Monsanto sinds het begin van de 20e eeuw een reeks zeer giftige producten heeft ontwikkeld die het milieu permanent hebben beschadigd en waaraan duizenden mensen zijn gestorven.

Het gaat onder meer om de inmiddels verboden PCB’s; de herbicide 2,4,5 T, een bestanddeel van het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt door het Amerikaanse leger en nog steeds zorgt voor geboorteafwijkingen en kanker; Lasso, een herbicide die verboden is in Europa; en Roundup, de meest gebruikte herbicide ter wereld die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mogelijk kankerverwekkend is voor mensen.
‘Hoog tijd’
Tijdens het tribunaal wordt gekeken in hoeverre Monsanto verantwoordelijk kan worden gehouden voor schade die is toegebracht aan de volksgezondheid en het milieu. De rechtszaak werd aangekondigd tijdens een persconferentie die samenviel met het begin van de klimaattop in Parijs.

“Het wordt hoog tijd dat Monsanto wordt berecht wegens misdaden tegen de menselijkheid en de natuur,” zei directeur van de Organic Consumers Association en Via Organica Ronnie Cummins, toevoegende dat de agroreuzen de levende bodem van de aarde grote schade hebben toegebracht.
Liegen en bedriegen
Voorzitter van de International Federation of Organic Agriculture Movements Andre Leu zei: 

“Monsanto kan de schade die zijn producten veroorzaken verborgen houden door te lobbyen bij agentschappen en overheden, door te liegen en bedriegen, door frauduleuze wetenschappelijke studies te financieren, door onafhankelijke wetenschappers onder druk te zetten en door de pers te manipuleren.”

Marie-Monique Robin, journalist en schrijfster van het boek The World According to Monsanto, zei: “Dit tribunaal is noodzakelijk omdat de veiligheid van de planeet ons allemaal aangaat. 
Alleen door de handen ineen te slaan kunnen we de vernietiging tegengaan. 
Om die reden roep ik alle mensen op aarde op deel te nemen aan dit tribunaal.”


Hier vind je een lijst van alle organisaties die het tribunaal steunen.

Meer informatie is te vinden op www.monsanto-tribunal.org

Boekentip: The World According to Monsanto.
[Sustainable Pulse]

Geen opmerkingen: