7/11/2016

Geef ons ( tot op heden ) heden ons dagelijks"asbest" brood


In januari 2014 onthult Zembla dat er asbest is vrijgekomen uit broodovens van Bakkersland, de huisbakker van onder meer Jumbo en Albert Heijn.

Het bedrijf heeft supermarktbrood teruggehaald omdat er asbest op lag.  
In minstens 39 ovens verdeeld over 20 industriële bakkerijen in Nederland zit asbest


Uit het onderzoek van ZEMBLA blijkt dat er minstens 20 bakkerijen zijn die bakken met een oven waarin asbest is verwerkt. 
Hieronder zijn ook grote bakkerijen zoals Bolletje, Continental Bakeries of Bakkersland, de huisleverancier van brood voor supermarkten zoals Albert Heijn of Jumbo.De 20 bakkersbedrijven hebben minstens 39 ovens waaruit het asbest niet is verwijderd. Bij minstens 10 van de 39 ovens blijkt dat het asbest ook niet is ingepakt (‘asbestveilig gemaakt’).
 Deze ovens staan bij de bakkerijen Modderman, Van Rooy en twee bakkerijen die alleen anoniem wilden reageren. Twaalf bedrijven, waaronder Verkade, wilden geen antwoord geven op de vragen van ZEMBLA.
  
2016: Desondanks bezweren de broodfabrieken en supermarkten dat alles onder controle is. 


 Bakkers zouden asbestveilig werken. Broodovens worden overal gesaneerd. Maar wie controleert of het werk in de bakkerijen veilig is? 

En wie komt op voor de bakkers die asbestkanker oplopen? Zembla duikt opnieuw in het dossier van de asbestbakkers.ZEMBLA Extra: Asbestbakkers


Zelfs FNV werkte mee aan asbest doofpot

 

Geen opmerkingen: