6/26/2016

Tweede klap in gezicht EU: Zal Podemos van Pablo Iglesias de macht grijpen?

Spanje vandaag zondag naar de stembus: rust na Brexit, of wint protestpartij Podemos? 

Spaanse politiek blijft verdeeld, partij Podemos wint fors 


Een jongeman met een paardenstaart, de man die de corruptie binnen Spanje keihard gaat aanpakken,  en schrik van de financiële wereld en Europa, wordt Pablo Iglesias de nieuwe premier van Spanje? 

vandaag zijn de verkiezingen maar in de Nederlandse media hoor je nauwelijks iets over 26j, dia del cambio (dag van verandering) zoals deze dag in de volksmond genoemd wordt.

De meeste politici zouden er dolblij mee zijn geweest. Het was mei 2014, vier maanden eerder was de protestpartij Podemos (We kunnen) opgericht door een groep linkse intellectuelen en jongeren uit de Spaanse Occupy-beweging. Bij de Europese verkiezingen behaalden de nieuwkomers 1,2 miljoen stemmen, bijna 8 procent van het totaal. De 37-jarige leider Pablo Iglesias was niet tevreden. 

Hij wilde meer, veel meer. Hij beschouwde het als opmaat naar een aardbeving in het Spaanse politieke systeem. Naar het premierschap.
Het leek grootheidswaanzin van een dertiger, universitair docent aan de faculteit politieke en sociale wetenschappen in Madrid. Eentje die in die snelle opmars enkele kompanen van het eerste uur zag afhaken, omdat ze het niet eens waren met zijn methodes. Zijn antwoord: ,,De hemel bestorm je niet met consensus, maar met een overval.” Die hemel is het Spaanse parlement. Of hoger: de ministerraad, dat premierschap.

De partij van de conservatieve Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de verkiezingen gewonnen. 
Met de 85 procent van de stemmen geteld won de PP wat zetels ten opzichte van de verkiezingen in december. Maar de uitslag maakt het weer zeer moeilijk om een nieuwe regering te vormen.

De uitslag is een meevaler voor de gevestigde partijen: ook de sociaal-democratische PSOE won wat zetels, en blijft de tweede partij van het land. 

Uit de exitpolls bleek nog dat de protestpartij Podemos de PSOE voorbij zou gaan, maar de voorspellingen zaten er volledig naast.

De PP staat op 135 zetels. Voor een meerderheid zijn er 176 zetels nodig. Daarvoor zal de PP dus een coalitie moeten vormen, maar de kans dat dat gaat lukken lijkt niet zo groot: na de verkiezingen in december lukte het de partij van premier Rajoy ook al niet om met een andere partij een akkoord te sluiten.

De meest voor de hand liggende keuze is de liberale partij Ciudadanos. Maar die verloren 10 zetels, en komen uit op 30. De PP en Ciudadanos hebben daarom samen geen meerderhreid in het parlement.
Op de linker flank is er ook geen meerderheid: PSOE bleef weliswaar de tweede partij, en haalde nadat 85 procent van de stemmen geteld waren 88 zetels binnen. Zij zouden kunnen samenwerken met de links-radicale protestpartij Podemos, maar die deed het een stuk minder goed dan verwacht: de partij haalde 71 zetels.

Na de verkiezingen in december lukte het de partijen ook al niet om een coalitie te vormen. Daarom werden er vandaag zondag opnieuw verkiezingen georagniseerd. Maar de situatie is nauwelijks veranderd: het Spaanse parlement blijft zeer verdeeld, en het zal weer moeilijk worden om een nieuw kabinet te vormen


Doodsbang, en EU kijkt lijdzaam toe en hopen dat het allemaal anders loopt want een tweede klap in het gezicht kunnen ze niet gebruiken want na Spanje zullen andere landen zeker volgen met het afzetten van hun neoliberale machthebbers.


De rancuneuze reacties uit het Brusselse hoofdkwartier van Europa op het besluit van de Britse bevolking om als soeverein land verder te gaan, laten zien dat we afstevenen op groot onheil. De politieke elite is boos. Boos op U. Boos op iedereen die kritiek durft te leveren op hun beleid en toekomstvisies. 
De ondemocratische top van Europa hijst zich in gevechtstenue en trekt ten strijde tegen de eigen bevolking.
Zondebokken.

 
- Rutte had zich tot taak gesteld onder zijn voorzitterschap een Brexit te voorkomen

- EU-supercommissaris Timmermans zou met zijn EU-commissie alles op alles zetten. Missie mislukt en niemand is verantwoordelijk. 
- Juncker en zijn ploeg blijven zitten, het EU-parlement is boos op het Verenigd Koninkrijk en in de teleurgestelde hoofdsteden benadrukt men het eigen gelijk. Binnen een aantal uren waren alle moraalridders op jacht naar zondebokken.

Onderbuikers
Vergeten zijn de eigen leugens, de angstzaaierij en het verbergen van ingrijpende wetgeving tot na het referendum.

“Schandalig hoe het Brexit-kamp won door list en bedrog. De Brexit-stemmers zijn benepen bejaarden, egoïstische veertigers en achterlijke plattelanders. Xenofobe, islamofobe en racistische laagopgeleiden die worden opgehitst door extreem-rechtse populisten. Hun natiestaat riekt naar fascisme.”
“Euro-sceptici zijn griezels die hunkeren naar een duister verleden en met de rug naar de toekomst staan. Zulke onsmakelijke onderbuikers verdienen geen stemrecht. Wie hen volgt loopt als een lemming (1) naar de afgrond.”
“Schuldig zijn alle zondaars en hun duivelse verleiders die de Eurokerk willen verlaten. Afvalligen die zeveren over vrijheid en democratie. Een hardleerse meute die in heel Europa opdoemt en met harde hand bestreden moet worden.”

Weldenkend Europa slijpt de messen. Verbied leugens en laster, schreeuwt de Brusselse brulboei Verhofstadt, terwijl commissaris Timmermans een censuurmuur met wachttorens optrekt rond alle digitale media. Europa kijkt, luistert en leest met u mee. 1984 ligt ver achter ons, het is inmiddels 2016.

Wraakzuchtig
De afgewezen elite is zo wraakzuchtig en pervers dat ze niet terugdeinst te stoken in de interne Britse verhoudingen. Waar Brussel zich in 2014 nog uitsprak tegen het onafhankelijkheidsstreven van Schotland wordt dat land nu gesteund, gestimuleerd en uitgenodigd voor losweek-gesprekken. Ook Noord-Ierland kan rekenen op de warme belangstelling van Brussel.


Hervorming
Is er dan geen enkele zelfreflectie? Ach, hier en daar hoort men een gratuite oproep tot hervorming. Maar in de machinekamers stookt men de vuren hoog op. Meer, meer, meer Europa is het devies. In de ruimen draait Brussel de duimschroeven aan. Als groot nettobetaler draait Nederland op voor de financiële aderlating. Wij zijn de perssinaasappel van Europa. Brussel ligt op ramkoers.


Onze politici en media preken het pro-Europa evangelie
Referenda worden afgewezen. Hoe lang nog. Hoe dit tij te keren. Het kan slechts indirect. Door volgend jaar te stemmen op een partij die de moloch wil bestrijden.

De rancuneuze EUlite is op oorlogspad. Zij zijn verantwoordelijk voor de revoltes die onvermijdelijk ontstaan. 

Maar Wij moeten alles doen om geweld in Europa te voorkomen. Het is in ieders burger belang. 
Bestrijd wel de ideeën van Eurofielen tot hun luchtkastelen vervliegen in de gloed van gezond verstand.

En geloof me Brussel zal vallen.
Geen opmerkingen: