6/29/2016

NOS, waarom vinden jullie voetbal belangrijker dan 1,3 miljoen betogers in Parijs?

Afgelopen week waren er opnieuw massale protesten in Frankrijk. Deze zijn vooral gericht tegen de gehate wet-El Khomri; een hervorming van de arbeidswet waardoor werkenden veel flexibeler zouden worden en eenvoudiger te ontslaan zijn. 

Deze demonstaties houden al maanden aan en vooral jongeren spelen een belangrijke rol in deze acties. Logisch want het gaat voor een groot deel over hún toekomst.Deze jongeren willen niet een soort goedkope wegwerparbeider worden en dus is er voor de betogers, een fundamenteel verzet tegen deze nieuwe arbeidswet nodig. De regering hoopte wellicht dat het Europees Kampioenschap Voetbal de aandacht zou afleiden. Daarbij tevens ondersteunt door de hoop dat de twijfelaars tegen het protest zou keren, in de zin dat actie voeren tijdens het EK het land een slechte reputatie zou geven.Het is duidelijk dat bij de Fransen, opstand tegen de heersers in de genen zit, sinds de revolutie van 225 jaar geleden.

Dit is te zien aan het voortdurende karakter van deze demonstraties en de felheid waarmee het protest wordt gevoerd. Opmerkelijk aan de acties van deze week, was dat de opkomst bijzonder groot was. Er was sprake van zelfs meer dan één miljoen betogers (1,3 miljoen volgens sommige schattingen).
Urenlang trokken betogers uit alle hoeken van het land door de straten van Parijs. 
De woede die in Frankrijk aanwezig is tegen deze arbeidswet-El Khomri lijkt voorlopig nog niet te luwen. Betogingen worden grimmiger en er vallen steeds meer gewonden. Ook afgelopen week.


En de NOS? Die blijft rustig zwijgen en wachten..
De vraag blijft telkens waarom onze Nederlandse actualiteitenrubrieken wegblijven uit Parijs. Afgezien van een schaars bericht hier en daar, blijkt de essentie bij ook weer déze demonstratie de NOS-journalisten te ontgaan. Of worden ze moe van de lengte van de aanhoudende protesten..? Zeg het maar. 

Of is het dat we in Nederland lekker door mogen slapen en niet op ideeën gebracht moeten worden..? 

Het hele verhaal kan natuurlijk zomaar ineens overslaan naar les Pays Bas… Goed we kijken wel verder naar het EK-voetbal in Frankrijk.

.

Geen opmerkingen: