10/17/2015

USA tank ramt ziekenhuis Kunduz om bewijzen luchtaanval te vernietigen’ US tank enters ruined Afghan hospital putting 'war crime' evidence at risk

MSF says ‘forced entry’ by military vehicle – later said to be carrying investigators into the US airstrike that killed 22 patients and staff – caused stress and fear

 Het vuur wordt ze behoorlijk aan de schenen gelegd nu er een nieuwe klokkenluider is opgestaan die een doekje open doet over de Amerikaanse drone activiteiten.


Een gepantserd voertuig van het Amerikaanse leger heeft donderdagnamiddag de ingang van het Artsen zonder Grenzen-ziekenhuis in het Afghaanse Kunduz geforceerd

Het ziekenhuis was twee weken geleden nog het doelwit van een Amerikaanse luchtaanval, waarbij 24 doden vielen. AzG vreest nu dat het Amerikaanse leger bewijzen in het ziekenhuis wou vernietigen. Op het moment van de feiten waren er nog leden van de ngo ter plaatse, onder wie de plaatselijke directeur, Guilhem Molinie.

De Amerikaanse delegatie heeft anderhalf uur onderhandeld met de ploeg van AzG, erop wijzend dat ze bevoegd waren om naar het ziekenhuis te komen in het kader van het Amerikaanse-Afghaanse onderzoek naar de dodelijk luchtaanval van 3 oktober. Uiteindelijk kregen de soldaten de toestemming, al moesten ze hun wapens achterlaten.

Een woordvoerder van de ngo bevestigt het voorval, dat gebeurde ‘ondanks een akkoord waarin staat dat AzG geïnformeerd moet worden bij elke nieuwe stap in de procedure die betrekking heeft op het personeel en de activiteiten van de ngo’. 

Hun onaangekondigde en gewelddadige binnendringen heeft het complex beschadigd, mogelijke bewijzen vernield en voor stress en angst gezorgd onder het personeel van AzG’, zegt de woordvoerster.


 
Het ziekenhuis raakte zwaar beschadigd door de Amerikaanse luchtaanval. Er vielen verschillende doden. © afp.
 
Het ziekenhuis vlak na de USA  luchtaanval. © ap.
 
 
Een woordvoerder van de Navo-missie in Afghanistan zegt op de hoogte gebracht te zijn van het voorval en gaat bekijken wat er gebeurd is.

AzG eist een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement op het ziekenhuis in Kunduz. Daarbij stierven 10 patiënten en 14 werknemers.

Is het reel om te denken dat de USA ooit voor het Internationaal strafhof gaat verschijnen? 
Er is zoveel bewijs over misdaden tegen de menselijkheid....






 

Geen opmerkingen: