10/12/2015

Subtiel! Een noodopvang voor vluchtelingen midden in de Joodse wijk van Amstelveen

Het Centraal Joods Overleg (CJO) en plaatselijke Joodse organisaties zijn bezorgd over plannen voor een noodopvang voor vluchtelingen midden in de Joodse wijk van Amstelveen

De opvang komt in een buurt met een duidelijk herkenbare Joodse gemeenschap, met meerdere synagogen, Joodse scholen, koosjere restaurants, koosjere winkels en een Joodse begraafplaats.

 
Het gaat om vluchtelingen uit Syrië en Irak, landen waar “officiële kanalen zich zeer negatief over Joden uitlaten”.
 


GroenLinks negeert de Joodse wijk van Amstelveen: "Er is helemaal geen Joodse wijk in Amstelveen."

 
Het CJO juicht om te beginnen toe dat Nederlandse gemeentes hun “verantwoordelijkheid nemen voor hen die vluchten voor oorlog en geweld”.

En Ron van der Wieken van het CJO vreest dan ook voor “incidenten” die ook slecht uitpakken voor de reputatie van de vluchtelingen zelf.
Het CJO benadrukt dat het een warm voorstander is van de opvang van vluchtelingen, maar vindt de gekozen locatie aan de Laan van Kronenburg “niet echt verstandig”.
Het CJO wijst erop dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) uitgaat van een verhoogde kans op terreuraanslagen op Joodse instellingen en dat die daarom al langere tijd onder strenge bewaking staan van onder meer de Koninklijke Marechaussee. 

“Het merendeel van deze dreiging is afkomstig van individuen en organisaties uit landen waar de huidige asielzoekers vandaan komen”, aldus het CJO. 

Geen opmerkingen: