10/08/2015

Merkel en Hollande confronteren met meer Europa-- opstandig Europarlement

Onder luid boegeroep van eurosceptici hebben kanselier Merkel en president Hollande gisteren hartstochtelijk gepleit voor 

'meer EUropa! Alleen door meer samen te werken kan het continent het veelkoppige monster van een vluchtelingencrisis en opkomend nationalisme de baas".


Het dubbeloptreden van de twee machtigste Europese politici in het Europarlement in Straatsburg was minder historisch dan dat van hun voorgangers Kohl en Mitterrand, net na de val van de Berlijnse Muur dik een kwarteeuw geleden. 

François Hollande droomd nog steeds boven zichzelf uit 
toen hij aan het slot van zijn betoog fel uithaalde naar de eurosceptici.
,,Nationalisme, populisme en egoïsme is niet de weg die wij willen gaan. Natuurlijk kun je weg van Schengen met zijn open grenzen, kun je weg uit Europa. Sommigen die ik hier hoor, willen zelfs weg uit de democratie." Maar dan, citeerde hij de speech van Mitterrand in Straatsburg, ben je terug op weg naar oorlog.

Le Pen
Hollande reageerde op een jennende inbreng van zijn extreemrechtse opponente Marine Le Pen, die haar pijlen op Merkel richtte en Hollande smalend aansprak als: 'meneer de vicekanselier' van Merkels provincie Frankrijk
'
Merkel leek daarvan echter meer ontdaan dan Hollande zelf. De Franse president legde bemoedigend zijn hand op haar arm.

Het is voor het eerst dat de twee leiders in het hart van de Europese democratie een zo grote groep parlementariërs troffen, variërend van eurosceptisch tot rabiaat anti-Europees.

Merkel waarschuwde dat juist in de huidige vluchtelingencrisis de lidstaten niet mogen terugvallen in nationale reflexen. Tijdens een besloten fractievergadering met haar eigen partijgenoten haalde ze hard uit naar de ex-Oostbloklanden, die tegen Europese vluchtelingenquota stemden. Ze noemde hun houding 'een gevaar voor Europa'. ,,Muren bouwen heeft geen zin, zelfs die in Berlijn hield het niet."

Volgens Hollande gaat het niet om meer of minder Europa, maar om wel of geen: ,,Als we niet verder gaan, vallen we niet stil, maar gaan we achteruit. De terugkeer naar nationale grenzen, ontmanteling van het Europese beleid, de euro opgeven - het is doorgaan of het einde van Europa."


Optimisme
De Franse president verwees naar het optimisme van Kohl en Mitterrand. Hij zei dat Europa dat opnieuw nodig heeft, vanwege de hoeveelheid crises die het continent nu bedreigen.

Sinds 2014 kreeg Europa behalve met de staart van de economische en nu nog sociale crisis te maken met de bijna-breuk met Griekenland, aanslagen in Brussel en Parijs, de oorlog in Oekraïne, de oorlog in Syrië en als uitwas daarvan een ongekende toestroom van vluchtelingen en terreurdreiging.


 ,,We moeten leven met, maar niet worden gedomineerd door angst", aldus Hollande.

 Merkel: ,,We staan voor historische uitdagingen, maar als we samen de vluchtelingencrisis oplossen, komen we er sterker uit."


Keihard inhoudelijk nieuws hadden de twee leiders voor het Europees Parlement niet in petto. 


Wel dreigde de kleine Hollande, dat als Europa niet snel ingrijpt in Syrië met een gecoördineerde strijd tegen zowel IS als Assad, we een 'totale oorlog' riskeren: ,,Denk niet dat we veilig zijn als we de zaak op zijn beloop laten." 

Merkel greep de gelegenheid aan 
om het Europese asielbeleid failliet te verklaren en dan maar te pleiten voor een permanent EU- herverdelingsmechanisme van vluchtelingen. 

 

Geen opmerkingen: